Wpis z mikrobloga

"Cały świat zobaczył zdjęcie utopionego dziecka imigranta. Oczywiście to straszne. Tylko dlaczego nikt nie zwrócił uwagi na chłopca z miasta Donieck, szukającego martwej matki, w ruinach, wśród zmarłych ludzi? "
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10206506203406973&set=a.1144877995261.22691.1626860219&type=3&theater

#polska #europa #imigranci #ukraina #wojna
kasiami - "Cały świat zobaczył zdjęcie utopionego dziecka imigranta. Oczywiście to st...

źródło: comment_nsUGzNIF06b1GooDhyNw9Rtxt6bfFnCS.jpg

Pobierz
  • 37
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@groszek71: Są różne informacje na temat tego zdjęcia: "Россия использовала детей для грязной пропаганды.

Россияне распространяют в соцсетях клип на песню о войне на Донбассе, в котором вымазали маленьких детей сажей и изобразили их якобы на руинах украинских городов. Об этом на своей странице в Facebook написал блогер Рустем Адагамов.

"Это фото сейчас усиленно форсируют в вконтактике и одноквасниках с подписью, что это" ребенок из Донбасса после бомбардировки разыскивает свою
  • Odpowiedz
@Elmaak: Już w pierwszym zdaniu :Rosja wykorzystuje dzieci do brudnej propagandy.
A nie przyszło ci na myśl, że tak samo można wykorzystać dzieci do tego by wciskać ludziom mit o tym, że większość uchodźców to kobiety z dziećmi. To ta sama brudna propaganda ani lepsza ani gorsza.
  • Odpowiedz
@kasiami: Był czas gdy wszyscy mówili o wojnie na Ukrainie, teraz wszyscy mówią o imigrantach za rok będzie powódź/trzęsienie ziemi/"chooj wie co" - wszyscy będą się solidaryzować z poszkodowanymi - takie czasy.
  • Odpowiedz
@Stefanescu: nie jestem w stanie zweryfikować tego zdjęcia, może ty masz taki dar? To nie o to mi chodziło, napisałem o propagandzie która wykorzystuje pierwotne instynkty ludzi: opiekę nad dziećmi, współczucie dla uciśnionych itd. itd. Nie musisz mi udowadniać, że to zdjęcie jest prawdziwe bo w świecie obrazków wszystko można zmanipulować. To działa w różne strony nie zauważyłeś? Swego czasu po internecie krążył obrazek kiedy to żołnierz USA strzela w
  • Odpowiedz
@zerozero7: Ale kłamać to nie kłam.

"But the photo used as “evidence” of the alleged forgery is actually of Aylan’s older brother, five-year-old Galip, who also drowned alongside his mother as they tried to cross the Aegean Sea.

His body, washed up on a different stretch of beach nearby, is visibly larger and dressed in different clothing and
  • Odpowiedz
@zerozero7 Tu gorsze źródło, ale pełna galeria. http://www.dailymail.co.uk/news/article-3219553/Terrible-fate-tiny-boy-symbolises-desperation-thousands-Body-drowned-Syrian-refugee-washed-Turkish-beach-family-tried-reach-Europe.html

Ewidentnie od początku było podawane, że na drugim zdjeciu jest jego brat. Jednak ktoś uznał, że mozna go użyć do zdyskredytowania całego materiału, no i viola, jest.

Generalnie warto być krytycznym nie tylko wobec przekazów, z którymi się nie zgadzamy, ale tez tymi, które są po naszej linii.
  • Odpowiedz