Wpis z mikrobloga

Miód tak samo szkodliwy jak syrop glukozowo-fruktozowy

Intuicja podpowiada, że naturalny miodek jest lepszy niż groźnie brzmiący syrop. Ale grupy karmione miodem, syropem czy cukrem po dwóch tygodniach miały takie same wyniki. I nie były to dobre wyniki dla zdrowia. Wszystkie trzy substancje składają się z tych samych monocukrów - glukozy i fruktozy.

#nauka #liganauki #ligamozgow #zdrowie #ciekawostki #dieta #mikroreklama
Sierkovitz - Miód tak samo szkodliwy jak syrop glukozowo-fruktozowy 

Intuicja podp...

źródło: comment_Xcs6ayKSwKgXiV6hCXcIU6m5z2HPeez4.jpg

Pobierz
  • 53
  • Odpowiedz
@Sierkovitz: pomijając wartości odżywcze jaki ma nieprzetworzony miód a jakich nie ma syrop to może i jest w tym trochę racji. Zresztą miód jadam tak rzadko, że nie pamiętam kiedy ostatnim razem jadłam.. [;
  • Odpowiedz
@Sierkovitz: No nic nowego, że miód składa się głównie z cukru i jest dość podobny do syropu glukozowo fruktozowego. Ważne jest to, że są w miodzie również inne, wartościowe dla zdrowia składniki.
  • Odpowiedz
@Sierkovitz: Typowe pseudonaukowe badania, byle tylko wykazać że naturalne jest złe, a syntetyczne - dobre. Żadna liga nauki, tylko sponsorowane przez korporacje i grupy lobbingowe gównobadania.
  • Odpowiedz
@pilot1123: Oczywiście - ale badanie było chyba właśnie po to sponsorowane przez producentów miodu, żeby pokazać, że miód jest cacy a syrop be. Miło z ich strony, że nie zamietli pod dywan...
  • Odpowiedz
@Sierkovitz: moim zdaniem zabrali się do tego z dupy strony:P Chociaż na pewno jest kupa innych badań, potwierdzających jakieś zdrowotne właściwości miodu, ale to nie jest aż tak ciekawe ;)
  • Odpowiedz
Cukier ogólnie jest szkodliwy


@Sierkovitz: Jednak bez niego nie ma życia xD Problem syropów glukozowo fruktozowych jest ich zawartość, stężenie jest za wysokie, większe od naturalnego i organizm od tego "dobrobytu" robi z niego materiał zapasowy - tłuszcz.
  • Odpowiedz