Wpis z mikrobloga

@ludzik: Nie zamierzam za bardzo kombinować z pierwszym winem. Masz jakieś doświadczenie z wyrobem? Czy winogrona po zbiorze myć czy nie? Widzę, różne opinie...
  • Odpowiedz
@ambitny: unikaj robienia na dzikusach! W Polsce to loteria, ale raczej wyjdzie ocet niz dobre wino. Metoda jest normalna - jakos rozmemłaj winogrona (najlepiej prasa, no ale nie kazdy ma), aby wydobyc z nich sok (z tego co pamietam, unikaj rozdrabniania pestek, bo daja goryczke). Pozniej to do banki, woda, cukier i drozdze. Ja Ci moge polecic Aromatic Vine Complex (drozdze, pozywka i pektyny w jednym oraz nie wyngaja uwadniania). Jak
  • Odpowiedz
@Fibi07: genialnie. W sumie to nic dodać nic ująć : )

@ambitny: tutaj dla początkującego winiarza masz wino krok po kroku + tabelę z ilościami cukru itp., a tu słownik, gdybyś miał jakiś problem.

Postaramy się dzisiaj specjalnie dla Ciebie puścić przepis na wino z winogron ( ͡° ͜ʖ ͡°).

  • Odpowiedz