Wpis z mikrobloga

@anonim1133: To nie jest rdza, tylko patyna. Nie ma sensu czyścić, bo po pierwsze w niczym, poza wyglądem nie przeszkadza a zabezpiecza przed prawdziwą rdzą a po drugie i tak od każdego kolejnego użycia powstanie. Jedyne rozwiązanie - zignorować. Jeśli nóż kupiłeś do używania a nie do gablotki to będzie zaliczał plamy i rysy, deal with it. Też jojczałem kiedyś że nożyk już nie taki ładny jak jabłko obrał ( ͡
@jast: Ale to nie jest żadna patyna kek xD

Stal nierdzewna się utlenia, jedyne co to można sobie twoim sposobem zrobić to zniszczyć nóż.

Patynę można zrobić sobie samemu i wtedy jest to faktycznie jakieś zabezpieczenie przed rdzewieniem.
Pisał że

normalnie płynem do naczyń się nie zmywa.


@Antlion: Te pociemnienie to jest patyna, tylko zamiast od razu całościowo to po trochu się będzie robiła.

Nawet od rdzy nóż z węglówki nie dostaje w dupę wcale tak szybko, żeby go łatwo było w ten sposób "zniszczyć" (przez co rozumiem spowodować pogorszenie cięcia).