Wpis z mikrobloga

@anonim1133: ja przed chwilą papierem wodnym Morkę z węglowki jechałem bo ruda wyszła po grzybobraniu (zapomniałem wyczyścić jak wróciłem) i wyszło ok, ale władowałem do octu żeby się patynka zrobiła
  • Odpowiedz
@anonim1133: To nie jest rdza, tylko patyna. Nie ma sensu czyścić, bo po pierwsze w niczym, poza wyglądem nie przeszkadza a zabezpiecza przed prawdziwą rdzą a po drugie i tak od każdego kolejnego użycia powstanie. Jedyne rozwiązanie - zignorować. Jeśli nóż kupiłeś do używania a nie do gablotki to będzie zaliczał plamy i rysy, deal with it. Też jojczałem kiedyś że nożyk już nie taki ładny jak jabłko obrał (
  • Odpowiedz
@jast: Ale to nie jest żadna patyna kek xD

Stal nierdzewna się utlenia, jedyne co to można sobie twoim sposobem zrobić to zniszczyć nóż.

Patynę można zrobić sobie samemu i wtedy jest to faktycznie jakieś zabezpieczenie przed rdzewieniem.
  • Odpowiedz
@anonim1133: Wyczyść sobie drobnym papierem wodnym, nie wiem - 800/1000/2000 w zależności od tego jak ładnie ma wyglądać :P Później zrób sobie patynę w zagotowanym occie jabłkowym ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Antlion: Jak niby nóż ma się niszczyć od tego że ciemnieje? Bo ja na focie rudej nie widzę. Patyna z octu/musztardy/chlorku żelaza czy #!$%@? niczym się nie rożni od takiej która powstaje od zwykłego używania.
  • Odpowiedz
Pisał że

normalnie płynem do naczyń się nie zmywa.


@Antlion: Te pociemnienie to jest patyna, tylko zamiast od razu całościowo to po trochu się będzie robiła.

Nawet od rdzy nóż z węglówki nie dostaje w dupę wcale tak szybko, żeby go łatwo było w ten sposób "zniszczyć" (przez co rozumiem spowodować pogorszenie cięcia).
  • Odpowiedz
@anonim1133: To patyna - nic strasznego. Jak nie będziesz go trzymał naoliwionego to znowu się nią pokryje... takie uroki węglówki. Jak chcesz żeby błyszczał to zrób tak jak pisał @Blondas - potraktuj go cifem i szorstką stroną gąbki, a potem możesz ewentualnie pojechać jakimś papierkiem z gradacją powyżej 1000.
  • Odpowiedz