Wpis z mikrobloga

Mirki z #programowanie oraz #iosdev od czego lepiej zaczac przygode z iOS. Postawic odrazu na Swifta czy lepiej zacząć od Objective C ? Wiem, ze wiekszosc projektow to aktualnie Objective C, ale zastanawiam sie czy nie lepiej postawic na Swifta, ktory pewnie bedzie w przyszlosci wypierac Objective C.

#kiciochpyta
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 2
@avoni: Swift jest jeszcze za mało stabilny, żeby robić w nim komercyjny soft, ciągle coś się zmienia, dlatego tylko nieliczne firmy decydują się na projekty w Swift. Większości frameworków i tak na razie trzeba używać przez mapowanie obj-c (nie pamiętam jak to się nazywa). Poza tym jest mnóstwo projektów do utrzymania w obj-c, więc jeśli chcesz to robić zawodowo dla klienta to i tak będą wymagali znajomości starszej technologii. Dla
  • Odpowiedz
  • 2
@avoni: Poza tym, już całkiem subiektywnie, wydaje mi się, że dobrze jest poznać starszą technologię, żeby lepiej zrozumieć nowszą, np MRR i ARC albo layoutowanie za pomocą frame i autoresizing mask, a potem autolayout.
  • Odpowiedz
@GwnBrz: wiem wlasnie, ze aktualnie wiekszosz projektow to Obj-C. Mam okazje pracowac przy zespole iOS developerow. Swift wydaje mi sie bedziej przyjazny. Obecnie robie appki w androidzie i jak patrze na Obj-C to mnie to przeraza.
  • Odpowiedz
  • 0
@avoni: Na początku jest mało czytelny, ale to kwestia przyzwyczajenia. Na pewno Swift jest wygodniejszy, ale patrząc na to pod kątem zawodowym jeszcze za wcześnie, żeby zrezygnować z Obj-C.
  • Odpowiedz
@avoni: Sam piszę komercynie w Swifcie ale znajomość Objective-C jest wymagana ponieważ rozwiązania wszystkich problemów w internecie są właśnie w Objective-C, w swifcie mi się wygodniej piszę.
  • Odpowiedz