Wpis z mikrobloga

#zeglarstwo #kursnapatent #martineznamorskiejfali
W przyszłym tygodniu ostatnie zajęcia i egzamin. Mam już wszystkie wykłady za sobą i całe szczęście teorię przyswajam sobie stopniowo już od dawna. Wczoraj na Bavarii, już z naprawionym rolerem grota, manewry na wodzie, ale mimo prognozy 3-4oB było może 2oB i mniej, więc po 2h wróciliśmy na manewry portowe. Tuż przed podejściem do człowieka robiłem w połowie na żaglach, a że nie było już na czym wyostrzyć to na silniku ;]

Na przyszły rok jakiś rejs by się przydał, ale nie mam pomysłu jaki akwen byłby dobry na szlifowanie umiejętności. Może ktoś coś poleci? a może to nie ma znaczenia i tylko mi się tak wydaje? Bałtyk wydaje się trudnym akwenem.

Myślę też o jakimś klubie, czy warto i gdzie się zaczepić? Wybór w Gdyni spory, stawki składek i wymagania podobne, ale jachty klubowe różne. A jak z pracami po sezonie w klubie, może warto się czegoś nauczyć?
martinez98 - #zeglarstwo #kursnapatent #martineznamorskiejfali
W przyszłym tygodniu ...

źródło: comment_CbS0TMdOL4fTyLxgXWeZhCokcBBRqmC1.jpg

Pobierz
  • 10
@martinez98: cześć, ja działam w klubie ale śródlądowym. Plusy to takie ze za małe pieniądze, najczęściej 200zl rocznie masz nieograniczony dostęp do sprzętu, wiedzy i kontaktu z bracia żeglarska. Zawsze jest się czego nauczyć, a takie przyjaźnie to na lata. Jak najbardziej polecam. Dodatkowo w klubie najszybciej znajdziesz załogę na regaty.
@Moron: Dzięki, właśnie o to mi mniej więcej chodzi. Pewnie poza sezonem żeglarskim jakiś czas na pomoc przy konserwacji itp się znajdzie, a w zamian profity w klubie są choćby na czarter.
Przy manewrach prądy, ale że tak powiem lokalnie czy globalnie? :) Lokalnie nie, bo są pomijalne, a globalnie nie, bo nie ma jak poza teorią. Z teorii owszem są omawiane ale jak to przy tym temacie - na sucho
Solent to akwen ;)

@wonsz_smieszek: @Qbs: Ok, mój błąd ;]
Właśnie zamierzam popływać. Tylko nie wiem gdzie? Chorwacja, Grecja, Baleary, Kanaryjskie biorę pod uwagę w pierwszej kolejności bo muszę to pogodzić z wyjazdem rodzinnym w stylu tydzień rejs/tydzień wakacje. Bałtyk w tej sytuacji nie robi szału ;]
  • 0
No wlasnie mowie , sprobuj na Solencie- okolice Portsmouth, Gosport itp - duzo zeglarzy, duzo lodek, duzy ruch, no I duze plywy :) Zalapac sie na jakies weekendowe plywanie za free jest latwe jak dobrze poszukac.