Wpis z mikrobloga

Całe życie mieszkam obok pewnej prywatnej podstawówki ale dopiero teraz wpadłem na zajebisty pomysł zarobienia troshę hajsu na dzieciakach bogatych rodziców.

Wiadomo - bogate dzieciaki, fajne telefony, zapotrzebowanie na wifi, którego brak w szkole. Tak więc zakupiłem sobie nowy router, na którym stworzyłem sieć dla gości wymagającą rejestracji przes wysłanie smsa (bo jak niby dzieciak miałbym zapłacić za neta jak nie tym sposobem?).

Pomysł piękny - jeden dzieciak to odkryje, wyśle sms, net będzie śmigał, podsunie pomysł ziomeczkowi, itd, itp (dodam, że sieć nazwałem MINECRAFT ale zawsze można inaczej). Sms oczywiście za trochę ponad 12 cebulionów ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Żeby było mało, za miesiąc planuję zrestartować całą sieć i wszystko od nowa - dzieciaki wyślą kolejnego smsa, its, itp.

I koło się będzie kręcić. Co o tym myślicie? Już jutro próba generalna ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#januszebiznesu #internet #heheszki i chyba troszkę #oszukujo
  • 102
@kamieniarz: Co. Serio? Porównujesz przesłanie SMS wśród gimbusów do sieci obejmującej wyłącznie gimbazę do przesłania apki wśród ludzi rozsianych po całym Świecie? Druga opcja nie wydaje ci się to trochę trudniejsza?
@kamieniarz: Czytaj mój wpis wyżej:

Jak niby odblokowywać SMSem? Taki dzieciak musiałby wysłać adres MAC komórki.

Hasło by sobie przekazali, bo bez jaj.

potem też pisałem:

@kamieniarz: Nie widzisz, że chronisz hasłem? Przecież rozdadzą między sobą w ciągu 5 minut. Jedna osoba kupi i tyle.

Pytam czy hasło czy dostęp. Czytaj ze zrozumieniem.

A ty odpisujesz:

@Rowley: wybacz ale chyba jestes lekko ograniczony ze tego nie rozumiesz i wlasnie
@Rowley: wytłumaczę Ci po chłopsku.
1. dzieciak włączy się przez wifi z siecią
2. router (a właściwie hotspot) wykrywa, że połączył się użytkownik z nieznanym adresem MAC
3. router pisze: dzieciaku, wyślij SMS pod numer 9xxx, żeby mieć net
4. dzieciak wysyła SMS, w odpowiedzi dostaje kod, który wpisuje na stronie logowania do hotspota
5. hotspot dodaje adres MAC telefonu tego dzieciaka do listy adresów, które mogą korzystać z neta
fin.
@le1t00: jest wiele mozliwosci na poradzenie sobie z tym problemem. trzeba tylko troszke pomyslec ;) swojego pomyslu nie oddam wam tak o (oprocz ogolnego zarysu oczywiscie). dodam tylko raz jeszcze ze siec jest otwarta i wszystko polega na wykupieniu pakietu,a nastepnie przydzieleniu dostepu do danego urzadzenia. jak ktos wie o co chodzi to jest to bulka z maslem wiec nie zadawajcie banalnych pytan