Wpis z mikrobloga

Z racji tego, że w Polsce temat zarobków jest tematem tabu i pod żadnym pozorem nie wolno o tym rozmawiać, ani tym bardziej chwalić ani dzielić się z kimś niepowołanym tą tajemną wiedzą (w końcu trzeba chronić biednych pracodawców przed konkurencją na rynku pracy) - chciałbym przekornie się zapytać wszystkich Mirków odnośnie tego... jakiej płacy netto na START może spodziewać się:

- początkujący/młodszy programista
- ukończone studia inż. na kierunku informatyka
- łącznie ok. 0,5 roku komercyjnego doświadczenia jako programista w trakcie studiów (głównie .NET i web)

w korporacji typu Comarch,
w mieście typu Łódź.

Comarch niby słynie z niskich płac, dlatego będzie to dobry punkt odniesienia odnośnie tego, ile minimalnie mógłbym dostać na start z takim czymś :-)

Pytam z czysto prozaicznych powodów... za kilka miesięcy ze względów osobistych przeprowadzam się do większego miasta (Łódź) - i chcę po prostu podliczyć sobie wszystko (dochody moje i dziewczyny), aby mądrze zaplanować nasze życie - jakie mieszkanie wynająć, na co będziemy mogli sobie pozwolić, co z samochodami etc.

Spodziewam się, że z takim doświadczeniem, na start - kokosów mieć nie będę. Ale chciałbym poznać wasze opinie, jestem po prostu ciekaw, jakie konkretnie to są kwoty.

#praca #programowanie #zarobki #lodz #dotnet #comarch #pytanie
  • 30
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Siemomyslaw: zależy od tego co umiesz. Piszesz, że masz pół roku doświadczenia komercyjnego. A ile doświadczenia w ogóle? jak pisałes przez 10 lat open source i masz zajebiste portfolio na githubie to nie ma znaczenia, ile masz doświadczenia komercyjnego.
  • Odpowiedz
@cebulak_pl Nie ukrywam, że większą część studiów przebalowałem i za wiele samemu nie zrobiłem dodatkowo poza tym, co było wymagane na studiach.
Dlatego chciałbym poznać widełki dla takiego typa jak ja - ktoś, kto zna podstawy, ogarnia zasady programowania obiektowego, ma szeroką, ale dość płytką wiedzę ogólną, liznął różnych technologii, ale w żadnej nie jest specjalistą i tak naprawdę dopiero się uczy.
  • Odpowiedz
@Siemomyslaw: Ja bym celował w 3000-3200 netto. Wypada trochę pokory mieć na początek. Po poznaniu swojej prawdziwej wartości (porównując się z innymi programistami w firmie), ogarnięciu się w tym co robisz, po 1-1,5 roku polecam zmianę firmy i target finansowy odpowiedni do tego co sobą prezentujesz. Po 2 latach doświadzczenia w zależności od Twojego poziomu technicznego, zaangażowania i ilości czasu spędzonej na samokształceniu poza godzinami pracą celujesz od (bardzo szeroko)
  • Odpowiedz
@Siemomyslaw: Jak na Łódź, to tak na start 2,5 na rękę na umowie o pracę jak @HetmanPolnyKoronny jest powiedzmy realną stawką. Powiedz, że po okresie próbnym 3 na rękę, a po roku rozmawiaj o kolejnej podwyżce albo szukaj innej pracy. Jak nie masz doświadczenia to IMO lepiej powiedzieć mniej i potem rozmawiać o podwyżce albo zmieniać robotę, bo jest po prostu łatwiej szukać czegoś lepszego, jak już jedną robotę
  • Odpowiedz
Szczerze to jestem trochę zaskoczony, bo spodziewałem się raczej niższych kwot.
Ale to tym bardziej motywuje mnie do tego, aby spiąć dupsko i ostrzej zap***dalać, co by poniżej tego przedziału zbytnio nie spaść :)
  • Odpowiedz
@Siemomyslaw: Nie wiem jak dokładnie sprawa wygląda w Comarchu ale kilka miesięcy temu gdy rozmawiałem z Rossmanem, nie mając komercyjnego doświadczenia w .NET, i będąc nadal studentem (dziennym), 3k netto było stawką dla nich w pełni akceptowalną. Ericpol 3,5 netto tester - student. Senior Developer .NET w Łodzi w jakiejś normalnej firmie to stawka od 6k brutto.
  • Odpowiedz