Wpis z mikrobloga

@ilmash: Rozumiem, że zaprzepaszczanie wszystkich wartości jest teraz w modzie (co zresztą doskonale pokazuje poziom Twojego komentarza), ale naprawdę jasne spodnie lniane czy cienkie bawełniane nie grzeją w upalny dzień a dodatkowo osłaniają przed słońcem.
Pomijając wartość cywilizacyjną i kulturalną noszenia szortów albo, co gorsze, spodenek gimnastycznych lub kąpielowych jest to po prostu nieopłacalne termicznie.
Myślisz, że dlaczego Beduini noszą zawsze długi rękaw i długie spodnie?
@Czarodziej101: chyba mylisz strefy klimatyczne kolego. widziałeś u nas ludzi obłożonych szmatami? u nich spoko, robią sobie termos, popiją gorącą herbatką i jakoś funkcjonują. my musimy być przyzwyczajeni do większego spektrum temperatur i każdy człowiek żyjący w naszym klimacie jak się owinie od stóp do głów to się ugotuje

a co do wartości...#!$%@?, to jest muzeum, już nie przesadzaj. niech chodzą jak chcą. ten wymóg konkretnego ubioru to jakieś upośledzenie umysłowe
@ilmash: Jeśli cywilizacyjny punkt widzenia Cię nie przekonuje to może nauka coś pomoże.
https://www.youtube.com/watch?v=GjeQus9XyYY

a co do wartości... [...] to jest muzeum, już nie przesadzaj

Aha... Czyli muzeum to miejsce, któremu nie należy się szacunek, tak? Jeśli chcesz zdezawuować, obrazić, albo nawet sprofanować wizerunek ludzi, którzy ginęli za najwyższe wartości to możesz tak chodzić, ale w kulturze zachodniej (nie mylić z nowoproletariacką lewicą) mamy coś takiego jak dress code i nie
@Czarodziej101: jak nie potrafisz wrzucić czegoś w formie tekstu pisanego to się nie produkuj filmikami na YT, nie zwykłem oglądać ludzi #!$%@?ących 3po3 przez 3min, gdzie można to zapisać w trzech zdaniach

btw za jakie wartości umierali tam ludzie? byłem tam dwa razy w życiu i o ile pamiętam to hitlerowcy ich tam szlachtowali jak bydło. nie widzę w tym wielkiej filozofii i wartości samej w sobie. wielką tragedię i zezwierzęcenie?
@ilmash

nie zwykłem oglądać ludzi #!$%@?ących 3po3 przez 3min, gdzie można to zapisać w trzech zdaniach

Akurat tutaj streszczenie filmiku jest w pierwszych 8 sekundach, czyli aby przetrwać upały powinniśmy:

[...] pić gorące napoje, jeść ostre potrawy i ubierać długi rękaw [...]

btw za jakie wartości umierali tam ludzie?

No rzeczywiście może w tym konkretnym przypadku obozów nie trafiłem, niemniej zawsze zmarłym należy się szacunek. Możemy to potraktować tak samo jak cmentarz,
@Czarodziej101: może ja jestem dziwny, ale swoich zmarłych szanuję przez to, że pamiętam o nich przez cały rok - a nie tylko 1 listopada jak większość ludzi, oraz przez dbanie o miejsce ich pochówku - chociaż to ostatnie ciężko powiedzieć żebym miał na głowie, kiedy obie babcie doglądają grobów dość często. i nie miałbym problemu iść na cmentarz w krótkich spodenkach - z wyjątkiem pogrzebu.

co do upałów to Twoje streszczenie:
@ilmash:

pocę się jak świnia

O! Właśnie to powinienem dodać do streszczenia, przepraszam. Pocenie a następnie odparowywanie potu to główny punkt w procesie oddawania ciepła z organizmu. Jeśli się nie pocisz, albo wycierasz pot - jest Ci cieplej.

nic nie pomaga lepiej od solidnej opalenizny i wysiłku fizycznego. dwie-trzy godziny pocenia się i spokój na cały dzień.

To dziwne. Nie spotkałem się jeszcze z takim stanowiskiem w tej sprawie. Być może
@Czarodziej101: z gówniarza w okolicach swojej 18tki robiłem co wakacje fizycznie. jak do południa się przerzuciło kupę materiału i upociło porządnie to zwykle od drugiego śniadania, nawet w największe upały, byłem suchy do końca dnia. też nigdy nie ogarnąłem tego fenomenu ale tak mam.

i nie tłumacz mi proszę procesów wymiany ciepła, magisterkę o tym pisałem () fakt, wycieranie się nie pomaga, ale jak