Wpis z mikrobloga

Pytanie do psychologów może nawet antropologów
Pierwszy raz w życiu tak mocno obudził się we mnie atawizm. 3 razy do tej pory gadalem z partnerem mojego byłego różowego paska. Za kazdym razem mój głos leci w dół i się napinam. Całkowicie podświadomie nie ma między nami kosy ani nic. Ciekawe mnie czy taką reakcja ma jakąś fachową nazwę bo chciałbym o tym poczytac. Ogarniam mechanizm pierwotny instynkt odnośnie do wtargnięcia na coś co mój wewnętrzny neandertalczyk odbiera jako swoje. Generalnie nigdy tak nie mialem nawet przy ulicznych spieciach z sebixami. I jest to dla mnie cholernie ciekawe.

#pytanie #psychologia #antropologia #socjologia
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

No właśnie się zastanawiam nad geneza tego czy to realnie mój samiec alfa czy też bardziej przestraszony kundel. Nie wiem czy prezentacja siły jest wyrazem alfy czy też wystraszonej chcącej prewencyjnym warknieciem zapobiec konfrontacji bety.
Prawda jest taka że ma z 20cm więcej ode mnie ale z drugiej z 15 lat bujam się po matach

@Panska_Skorka mam już printscreena Twojej wiadomości od dziś będzie nad łóżkiem ^^
  • Odpowiedz
@AberratioIctus: a nie ma za co.
A tak na serio, to chyba każdy ma jakiś pierwiastek atawizmu w sobie, w końcu jesteśmy zwierzętami i rządzą nami popędy (nawet jeśli tego nie chcemy i nawet, jeśli bardzo staramy się je ugłaskać i ubrać w ładne garniturki dla zachowania pozorów).
Tak jak w zwierzętach rywalizujących o samice, tak i w mężczyznach rodzi się chęć wygrania z innym samcem, a to co opisujesz
  • Odpowiedz
@1080p: no ale z drugiej strony gdyby moja podświadomość odebrała go jako samca dominującego beta przybralaby pozę uległego pokazującego brzuch cieniasa by nie prowokować konfliktu. Przynajmniej tak to składam sobie w głowie na podstawie tego co Pani Czubowna mówiła.

Swoją droga zabawne jest to że ją nie mam względem niej żadnych planów chce iść dalej itd dziś przyjechalem przy okazji dać jej kawałek pizzy bo studenci niedojadaja. Zabawne w tym
  • Odpowiedz
@1080p: nie odebralem tego personalnie luz;) po prostu szukam jakiś publikacji o tym bo znów młody bardzo nie jestem a tu taka niespodzianka xD

@Panska_Skorka: Jako osobnik który dziś doświadczył atawizmu stwierdza że nie ma nic lepszego niż usłyszeć od różowego paska on samcu alfa. Jestem chyba bardziej pierwotny niż sadzilem. Istny regres ewolucyjny.

Swoją droga jak się nazywa ewolucja w drugą stronę? Ewolucja zwrotna?
  • Odpowiedz
@AberratioIctus: charakterystyczne objawy wyrzutu adrenaliny - reakcji walcz, albo uciekaj. Moim zdaniem na swój sposób to normalne i powiem, że ja też tak miałem tylko mój organizm miał na myśli raczej "walcz", a nie "uciekaj". Jednak po pewnym czasie mi to przeszło bo obgadałem pewne sprawy. W ogóle przy mojej byłej już dziewczynie obudził się we mnie tak zwany samiec alfa i zrobiłem się bardzo agresywny (inna sprawa, że niestety
  • Odpowiedz
@rainkiller: zdecydowanie nie. Adrenalinę czuje inaczej ona w pewnym stopniu tuneluje percepcję splyca oddech i jesteś gotowy do skoku. Zapewne każdy facet miał akcję z sebixami lub idiota za kierownicą. Puls nam rośnie itd.

Tym razem u mnie nie było nic takiego zero tunelowania percepcji normalna mila gadka bo nie mamy nic do siebie więc mysle że to jednak więcej podświadomości niż hormonów
  • Odpowiedz