Wpis z mikrobloga

mirki pomożecie? :< posiadam neostrade 10mb i od piątku zaczęła przerywać na 5-30 sekund raz na godzine, nieraz częściej, nieraz rzadziej. Dzwoniłem do pomocy technicznej, przyszedł technik i powiedział, że u nich jest wszystko dobrze, a psuje się router. No i kupiłem nowy router i co... Internet dalej przerywa. Co robić?
#komputery #internet #ratunku
  • 83
@kezc: u mnie to samo. ci technicy to jakieś nieporozumienie. dodatkowo transfer na poziomie 2MB, a w umowie 10. wniosek nie pakować się w Orange. przyjedzie technik, powie, że u nich wszystko dobrze i to twoja wina(nie znam innego przypadku)
@kezc: @qwertator: Techni tepsy to głąby, kiedyś takie same bajki nagadali moim rodzicom jak mnie nie było i rodzice jeszcze szczęśliwi dali im 50zł, że znaleźli przyczynę. Jak mi powiedzieli co było rzekomą przyczyną to walnąłem facepalm'a. Po jakimś czasie się okazało, że byliśmy podpięci nie do tej centrali, która była 200m od mojego domu tylko gdzieś dwa osiedla dalej (ok 3km ode mnie). Także dowiedzcie się jaka jest wasza
@kezc: Jakie masz parametry połączenia ADSL? Tłumienie etc. Wymieniałeś sam router i masz oddzielnie modem ADSL? Czy router z wbudowanym modemem?
@kiboq: Technicy czasem nie mają wyboru i muszą podpiąć te 3km dalej mimo, że inna jest bliżej, bo tak a nie inaczej idą kable. Najpierw zaczerpnij trochę wiedzy a potem wyzywaj ludzi od głąbów.
@kobeb: Najpierw czytaj ze zrozumieniem a potem się czepiaj. Technicy, którzy przyjechali to były głąby. Technicy, którzy przyjechali nie podpinali mnie do centrali.

@kiboq: Nie jestem technikiem orange, nigdy nie byłem. Po prostu kiedyś też miałem problemy z neostradą i wtedy poczytałem więcej o technologii adsl (i nowszych) + jak orange robi sieć w warstwie fizycznej.
@kezc: Pytałem już cię czy masz router z wbudowanym modemem czy oddzielnie router i oddzielnie modem? Pisałeś, że wymieniłeś router na nowy ale nie napisałeś czy to router z modemem.
@kezc: Skoro mówią, że u nich wszystko gra, a router wymieniałeś to może masz coś z kartą sieciową. Podepnij się kablem na próbę. Przy okazji sprawdź DNSy.
@kezc: Jeśli awarie będą uznane i będą miały charakter powtarzalny w miarę krótkim okresie czasu będziesz mógł wnioskować o przedterminowe rozwiązanie umowy i dochodzić swoich praw przed sądem, bo będziesz miał dowody w ręku. W przeciwnym razie możesz sobie narzekać i nic orange nie zrobisz.