Wpis z mikrobloga

mirki pomożecie? :< posiadam neostrade 10mb i od piątku zaczęła przerywać na 5-30 sekund raz na godzine, nieraz częściej, nieraz rzadziej. Dzwoniłem do pomocy technicznej, przyszedł technik i powiedział, że u nich jest wszystko dobrze, a psuje się router. No i kupiłem nowy router i co... Internet dalej przerywa. Co robić?
#komputery #internet #ratunku
  • 83
  • Odpowiedz
@kiboq: zauważyłem kolejną rzecz, że głównie rano-popołudniu mnie wywala. Nie wieczorem. I DNSy nie pomogły, wywaliło mi przed chwilą. I jeszcze jedno :D Jak mi zrywa połączenie to ikonka internetu na modemie nie gaśnie ;v
  • Odpowiedz
  • 0
@kezc: Słuchaj, jeśli zrywanie neta odbywa się codziennie o tej samej porze to jest to całkowicie normalne. W usłudze neo dostajesz ip na max 24h i co max 24h musi odnawiać ip. W momencie odnawiania nie ma neta. Ja to obszedłem tak, że ustawiłem restart routera codziennie na godzinę w której nie korzystam z neta. Ale nie wiem czy twój router ma opcje zaplanowania restartu.
  • Odpowiedz
@kobeb:

przerywać na 5-30 sekund raz na godzine, nieraz częściej, nieraz rzadziej.

o zmianie ip wiem, ale to nie to. Bo rano potrafi w 10min zrobic 5 "przerw", a wieczorem już żadnej
  • Odpowiedz
Masz dowód powyżej :]

@kobeb: To nie jest dowód. Nie potrafisz udowodnić, a się mądrzysz. Teraz ja mógłbym krytykować twój pomysł z DHCP, ale nie będę posuwał się do ignorancji. Niech sprawdza wszystko po kolei w końcu trafi na rozwiązanie.
  • Odpowiedz
@kobeb: Ignorancją jest wyzywanie innych od dzieci/chłopczyków/pań nie znając ich, nie wiedząc ile mają lat, właściwie nic o nich nie wiedząc. Ignorancją jest zarzucanie braku wiedzy na podstawie własnych przekonań. Ignorancją są uszczypliwe komentarze wobec osoby, która chce po prostu komuś pomóc samemu wykazując się brakami w analitycznym rozumowaniu przy każdej możliwej okazji.
  • Odpowiedz