Wpis z mikrobloga

@eovenn: Pracowałem trochę jako elektromonter z dziadkami pamiętającymi PRL, zdarza się pogadać z młodszymi. Ci którzy odbywali służbę za głębokiej komuny (4 letnią, o ile mnie pamięć nie myli), nabyli sporo ciekawych umiejętności z zakresu dziedziny, w której akurat się szkolili - taki ~70 latek do dziś pamięta jak rozłożyć radiostację, jak obsługiwało się działko przeciwlotnicze, etc. (Oczywiście target dość specyficzny, bo człowiek który jest w stanie pracować w wieku
  • Odpowiedz
@Ercefet: Dlatego liczę, że jeśli już ktoś się za to chce zabrać i przywrócić ten pobór, to się jednak za to zabierze porządnie i zadba by miało to ręce i nogi. Jak będzie nie wiemy, dlatego co tego pomysłu nie ma skreślać zanim powstał.

To tylko moje zdanie. Jestem optymistycznie nastawiony do tego typu akcji bo sądzę, że nie zaszkodzi, a jeśli będzie dobrze dopracowany projekt to może i przynieść
  • Odpowiedz
Mam wrażenie, że te całe jęki na przywrócenie poboru to kolejna część nagonki PO na PiS. Od kilku lat się to dzieje, że "za PiS było gorzej", "teraz jest źle bo po PiS ciężko Polskę odbudować".

@eovenn: eee, nie.
Wolałbym mniejszą, ale dużo lepiej wyposażoną i wyszkoloną armię, niż dużo mięsa armatniego. Nie dlatego, że boję się służby, ale dlatego, że ochotnicy będą lepiej zaangażowani i możliwe, że lepiej dbali
  • Odpowiedz
@eovenn: A masz chociaż jeden logiczny i w miarę mądry argument za przywróceniem obowiązkowej służby zamiast dobrowolnej? I od razu ostrzegam: odpuść sobie p---------e o robieniu z chłopców mężczyzn i budowaniu charakteru, bo to są bzdury. Tyle samo ludzi z wojska wychodzi zniszczonych i zgnojonych co samców alfa.

Teraz każdy kto ma ochotę może się dostać do woja, drzwi otwarte. Kompletnie nie rozumiem po co ludzi do tego zmuszać.
  • Odpowiedz
@eovenn: Oho, mamy tu kolejnego zwolennika wpieprzania się do życia innym ludziom. Obowiązkowa służba to wielkie koszty i kształcenie przyszłego mięsa armatniego. Dobrze, że ten relikt PRL został parę lat temu zniesiony.
  • Odpowiedz
@eovenn: To się zapisz do wojska jak tak ci go brakuje. Jak mnie denerwują tacy ludzie którzy pewnie nawet są za młodzi żeby ich do wojska z poboru wzięli a pieprzą jak by tam całe życie spędzili.
  • Odpowiedz
@eovenn:
Gadanie, czyli nie chcesz iść do woja, rzuciłeś w internecie że byś poszedł, ale podałeś argumenty na nie. Też mam pracę, jestem aktywny i sobie zarabiam na siebie i utrzymuje.
O tym czy chce iść do woja każdy powinien decydować samemu.
Jestem ostatnim rocznikiem który miał pobór, ale z racji szkoły nie poszedłem.
  • Odpowiedz
@eovenn:

Swoją drogą z chęcią popatrzyłbym na trolli i internetowych cwaniaków popierdzielających w kamaszach :D

Ja bym chętnie popatrzył na Ciebie piszącego test kwalifikacyjny do Mensy (i wynik tegoż), niestety obaj się nie doczekamy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@eovenn: Jestem ciekaw argumentow ZA.
Nie jestesmy w stanie permamentnej wojny jak Izrael, ani tez nie mamy latwego dostepu do broni po za wojskiej, jak w Szwajcarii, wiec po co takie szkolenia?
  • Odpowiedz
Ten news to typowe bicie piany dla odwiedzin, aby wszyscy się bali złego pisu tak jak niezależne z takich gównocytatów nakręcają zło PO. dziękuję, dobranoc.
  • Odpowiedz
@eovenn: na PiS nie trzeba robic nagonki, oni sami sie masakruja socjalistycznym programem, sekta smolenska i innymi kretynizmami. Tylko, ze akurat maja dobrego PRowca, ktory kazal sie jarkaczowi i Macierewiczowi schowac do szafy na czas kampani.
  • Odpowiedz