Wpis z mikrobloga

@loczyn: W Izraelu też jest obowiązkaowa służba kobiet, ja już swoje oddałem krajowi, 2 lata w plecy (i wątroba do wymiany), nie mówię, żeby to były jakieś szkolenia jak dawniej w naszym wojsku, ale jakieś przeszkolenie by się przydało, bo nawet nie wiem czy 50% mężczyzn w wieku 19-30 potrafi poprawnie trzymać karabin, a z tą wiedzą jest jak z pływaniem, czy jazdą na rowerze - nie zapomina się. Jakieś
  • Odpowiedz
@nightrain: Nigdy nie byłem w wojsku, a sądzę, że jestem lepiej przygotowany niż spora część osób, które przeszkolenie odbyło. Nie należy zmuszać, tylko zachęcać. Tych, co się zmusza, to i tak uciekną.
  • Odpowiedz
@Ipaq: o tym mówię, sam bym teraz chciał zobaczyć jakie nowe technologię się pojaiwły, drony, nowe spluwy itd, 3 miechy posiedzieć z dobrze wyszkoloną kadrą, zobaczyć jak wygląda poligon itd, przymus jest zły, i jak to mówią z niewolnika nie ma pracownika. Takie coś mogło by się udać.
  • Odpowiedz
@nightrain: Bo już widzę jak dadzą kotom beryle w dłoń. W magazynie jest wystarczająco dużo starego sprzętu by obdzielić nim pobór. Na dostęp do nowych technologii bym nie liczył.
  • Odpowiedz
@lucasy: już mówisz o kotach, fali już nie ma, mamy wojsko zawodowe, ci co poszli by na takie przeszkolenie nie mieli by żadnego stopnia, zresztą już teraz chyba na komisji lekarskiej wbijają szeregowego w książeczkę. Jak na razie nie jesteśmy w stanie wojny i obyśmy długo nie byli, ale nigdy nic nie wiadomo. Takie przeszkolenie cywilów 3-4 miesiące może przynieść efekt, że w razie jakiegoś ataku, taki chłop będzie umiał
  • Odpowiedz
@nightrain: Od kota do fali daleka droga, nikt tu nie chce powtórki z wojska ludowego. Znając jednak realia MON to w 3-4 miesiące tacy ludzie nauczyliby się:
-jako tako maszerować
-okopywać
-strzelać do samolotów z broni osobistej xD
-chodzić na przerwę na fajkę.

Nie nauczysz strzelania człowieka obycia z bronią w ciągu 3 miesięcy zgodnie z tym jak to wygląda obecnie. Nie mówiąc o przekazaniu wiedzy na temat nowego sprzętu.
  • Odpowiedz
A z czego będzie strzelał jak dostać w Polsce b--ń jest bardzo trudno.

@Asterling: Ma to pewien plus. W razie ataku taki agresor nie będzie się spodziewał broni w każdym domu, w przeciwnym wypadku waliliby prewencyjnie we wszystko co się rusza.
  • Odpowiedz
A z czego będzie strzelał jak dostać w Polsce b--ń jest bardzo trudno.

@Asterling: B--ń rozdzielnego ładowania może bez pozwolenia kupić nawet osoba pełnoletnia. Trochę więcej zabawy z ładowaniem ale strzela i rani tak samo.
  • Odpowiedz