Wpis z mikrobloga

• 1
Czy rzeczywiście lepiej się uczyć pisząc kod w notatniku i kompilujac komendami niż korzystać z IDE? Czy naprawdę jest wielka różnica w przyswajaniu języka?
#naukaprogramowania #java
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Stylax: warto sobie raz coś skompilować z linii poleceń, żeby wiedzieć jak coś działa.

W pracy używa się IDE, więc lepiej od razu i jego się uczyć.

Na uczelni w pierwszym semestrze mieliśmy zabronione korzystanie z NetBeansa/Eclipse, tylko JCreator, żeby nie podpowiadał składni. Na ile to było sensowne to nie wiem.
  • Odpowiedz
@Stylax: ja Ci mogę napisać jako osoba, która uczy ludzi, że na początku zaczynaj od notepada++, albo czegokolwiek z kolorowaniem składni, ale bez autouzupełniania kodu i kompilacji w tle, które dają IDE. Co to daje:
1. Nie masz lęku przed konsolą
2. Wiesz czym jest kompilacja i co otrzymujesz w jej wyniku, czym jest wirtualna maszyna, co właściwie jest na niej uruchamiane
3. Nie robisz z siebie na starcie programisty kopiuj-wklej-wygeneruj, tylko wiesz dokładnie po co jest każda konkretna linijka kodu, jeśli później IDE zrobi coś za Ciebie, to będziesz wiedział z czego to wynika
4. Lepsze rozumienie podstawowych błędów i umiejętność czytania logów błędów. W IDE często wystarczy kliknąć Ctrl+coś i wszystko jest automatycznie naprawiane. Pisząc to ręcznie i musząc się zmierzyć z tym, że gdzieś są literówki, coś jest niedomknięte lub modyfikujesz nie to co trzeba. Uczysz się takiej banalnej rzeczy jak dbałość o kod i jego czytelność.
5. Więcej cierpliwości. Jeśli na początku nie będziesz miał cierpliwości do znalezienia niedomkniętego nawiasu, to debugowanie czegoś bardziej skomplikowanego może być
  • Odpowiedz