Wpis z mikrobloga

@Ingvarr100th: @ciasneszelki: wszystko będzie zapisywało się na pendrive (8GB będę używał)?
Ściągnie mi się zaraz xubuntu 14.04, chcę tam wrzucić firefox, teamspeak i jakieś IDE żeby programować w C
Mam ściągnięty linux live usb creator, da się przeprowadzić taką operację?
  • Odpowiedz
@Ingvarr100th: mam netbook, ale ma zawalony dysk w 90%, używam go jako śmietnik można powiedzieć, pytanie czy jak zainstaluje xubuntu na nim to czy będzie ok działał, jak sądzisz? Nie ukrywam, że zależy mi właśnie na tym żeby nie muliło :P więc zrezygnuje chyba z liveusb
  • Odpowiedz
@Master_Xabies: jak zawalony tak jak piszesz to też będzie mulił. Pamiętaj że im "dalej" są sektory na dysku to prędkość zapisu/odczytu spada. Na liveusb kiedyś się bawiłem i z doświadczenia wiem że muli się to strasznie.
  • Odpowiedz
@Master_Xabies: Tak naprawdę to cały Linux jest IDE do pisania w C :) masz tutaj miliony narzędzi do edycji, poprawy, wyszukiwania błędów, ootb. To nie jest windows, że żeby poprogramować to musisz męczyć się ze ściaganiem milionów gigabajtów visual studio.
Na początek wystarczy prosty edytor typu Sublime Text 2 lub 3.
  • Odpowiedz
@Master_Xabies: dobra, pośmieszkowali pośmieszkowali, ale jako IDE do C polecam #codeblocks - mega kombajn, ale dosyć lekki
Ewentualnie Eclipse z dodatkiem CDT ale napisane w javie i bardziej zasobożerne
albo czysty edytor tekstu typu gedit/kate itp, bo mają kolorowanie składni, ale nie ma podpowiedzi itd.
  • Odpowiedz