Wpis z mikrobloga

@Beik: Jajko zawiera cholesterol, co rozni je od produktow zawierajacych tluszcze nasycone, które powoduja podwyzszenie cholesterolu. Dla niektórych osób jedzenie jajek moze spodowac wzrost, ale nie ma zadnych badan udowadniajacych, ze jedzenie jajek podwyzszy cholesterol u kazdego czlowieka, wrecz przeciwnie. Jesli lubisz jajka to najlepiej posmigaj z 2 tygodnie i zbadaj sobie poziom cholesterolu we krwi.
@Swallow25: Cholesterol jest produkowany przez nasz organizm i caly czas krazy we krwi, co
Gadacie głupoty. Najwięcej cholesterolu powstaje z glukozy. Tzw. cholesterol dietetyczny wpływa w o wiele mniejszym stopniu na podniesienie cholesterolu w osoczu. O wiele bardziej szkodzi stosunek kwasów O6 do O3, słodycze, tłuszcze utwardzone, peroksydowane kwasy tłuszczowe z olejów roślinnych, syropy glukozowo-fruktozowy i inne gówna.
@SuperSayan: szaleństwo? 4 jajka dziennie to nie jest dużo.... Często osoby nawet zjadają 8-10 jajek dziennie
Z ciekawostek Pudzianowski zjadał 14 jajek dziennie na śniadanie. Chyba ma się dobrze...
@Beik: Nie otrzymasz jednoznacznej odpowiedzi. Osobiście jem mniej więcej tyle jajek co Ty w tygodniu od ok. 3 lat i cholesterol mam w normie. Przychylałbym się tutaj do teorii, że Twój poziom cholesterolu będzie zależny od tego jak wygląda Twoje codziennie odżywianie podczas całego dnia, czy spożywasz poza tłuszczami nasyconymi więcej jedno i wielonienasyconych, jak wygląda stosunek omega 3:6:9, bo to od tego w głównej mierze zależy poziom złego cholesterolu. No
@Swallow25: @insulin: nieważne czy zdrowej czy niezdrowej, cholesterol faktycznie odkłada się w ścianach tętnic przez całe zycie. W drugiej dekadzie życia zazwyczaj ma się już w ścianach tętnic smugi tłuszczowe, w 5. blaszki miażdżycowe. Jednak jedzenie/niejedzenie jajek ma stosunkowo mały wpływ na poziom cholesterolu we krwi, można jeść po 5 dziennie i mieć cholesterol w granicach normy (ja osobiście po pół roku diety, w której jadłem po 3-4 miałem cholesterol