Wpis z mikrobloga

@Eligo: Czerwony, bo jest sam znak mówiący o ruchu okrężnym a nie ma znaku ustąpienia pierwszeństwa. 99% rond w Polsce nie wygląda jak na obrazku tylko mają ustąp pierwszeństwa.
  • Odpowiedz
w całym cywilizowanym świecie pierwszeństwo ma zawsze bezwarunkowo pojazd już poruszający się po rondzie. Jaki jest sens budowania ronda, jeżeli co chwila się zatrzymujesz i wpuszczasz pojazdy z Twojej prawej?

@MagicznyKoral:
  • Odpowiedz
@Jubei: no to głupoty opowiadasz, bo na świecie jest tak samo jak u nas czyli jeśli jest przed rondem znak ustąp pierwszeństwa to pierwszeństwo ma ten na rondzie, jeśli nie ma takiego znaku to ten który wjeżdża na rondo. I powiem ci więcej, takich skrzyżowań w Polsce jest oczywiście mało, bo to troszkę nieintuicyjne ale na świecie znacznie więcej.
  • Odpowiedz
@Eligo: jak to mnie na jazdach uczyli pierwszenstwo ma zawsze kierowca bmw, w przypadku 2 bmw pierwszenstwo ma ten z wiekszym karkiem( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
  • Odpowiedz
@durielek: synalku? Nie rozśmieszaj mnie. Ty nie potrafisz nawet czytać ze zrozumieniem. Mój komentarz odnosił się do globalnego przepisu odnośnie jazdy po rondzie, NIE odnośnie tego wpisu z op i tego konkretnie wyjątku. Dla takich mądrusiów jak ty niestety trzeba stawiać milion znaków, bo nie potrafisz przyswoić prostych zasad. Ot, klasyczny typek co wszystko wie najlepiej. Za twoje chamstwo #czarnolisto i nie odzwywaj już do mnie mordy więcej.
  • Odpowiedz
@PsychoKiller: nie, samochód będący na rondzie na pierwszeństwo tylko, jeśli wjazd na rondo jest poprzedzony znakiem ustap pierwszeństwa przejazdu, który tutaj nie występuje. Aczkolwiek rzadko spotykane, takie ronda występują w Polsce, jedno jest w Katowicach na osiedlu tysiąclecia niedaleko żyrafy. Co ciekawe, ronda w Wielkiej Brytanii nie mają znaku ustap pierwszeństwa na wjazdach, a pierwszeństwo ma zawsze ten który na rondzie juz jest. Dzieje się rąk dlatego ponieważ w ruchu
  • Odpowiedz
@leopard: ok, wszystko prawda, ale poczytaj sobie, że na całym świecie odchodzi się od reguły prawej ręki na rondzie. Oczywiście zawsze należy przestrzegać oznakowania, ale w przypadku braku informacji o ustąpieniu pierwszeństwa mimo wszystko najlepiej zachować ostrożność. Nawet wspomniana w którymś z przykładów Francja prawie zawsze stosuje pierwszeństwo dla już poruszających się po rondzie.

"Vehicles on a roundabout ( sens giratoire or rond-point) usually have priority and not those entering
  • Odpowiedz
@enjoi: i to właśnie zdjęcie jest wręcz podręcznikowym przykładem na to, jak głupie jest to rozwiązanie. Pojedynczy pojazd musi czekać aż kolumna pojazdów z jego prawej przejedzie, kiedy wstrzymując te pojazdy na dosłownie chwilę pojazd zjeżdża z ronda i ruch przebiega dużo płynniej.
  • Odpowiedz