Wpis z mikrobloga

Alkohole alkoholami, ale coś na przekąskę też by się przydało. Po małej wakacyjnej przerwie proponujemy szybko, tanio, zdrowo, smacznie i tylko do ajerkoniaku średnio pasują ( ͡ ͜ʖ ͡)

Domowe ogórki małosolne

Składniki:
- 2 kg ogórków gruntowych
- 1 litr wody
- 1 czubata łyżeczka soli
- przyprawa do ogórków Browin
(Gorczyca - wyostrza smak
Czosnek, chrzan - przeciwdziałają psuciu
Koper, liść porzeczki - nadają tradycyjny aromat)*

Przepis:
Ogórki ciasno układamy w słoiku lub kamionce. Dodajemy przyprawę Browin i zalewamy wodą z rozpuszczoną wcześniej w niej solą. Po 2 dniach możemy rozpocząć konsumpcję. Po 2 tygodniach przepoczwarzają się w totalnie zakiszone ogórki.

Browin radzi:
Ogóreczki najlepiej smakują w połączeniu z pajdą chleba ze smalcem, podawaną do Żubrówki z sokiem jabłkowym. W upalne letnie dni po sytej kolacji polecamy puszczanie staromodnych kaczek ( ͡° ͜ʖ ͡°)


*Jeżeli aromat wydaje się za słaby, polecamy dodanie większej ilości kopru.
Pobierz Browin - Alkohole alkoholami, ale coś na przekąskę też by się przydało. Po małej waka...
źródło: comment_aQZK4TDLvQfTVW9dpz0cOWHAALAf1svA.jpg
  • 40