Wpis z mikrobloga

@marsadko25: @Xaveri: 4 nadprądówki w szeregu więc selektywności na bank nie będzie, szczególnie przy tak podobnych nominałach.

W złączu C32A przed licznikiem i C25A za - gdzie takie cuda stosują? Jeśli z przydziału mocy wynika 25A to powinny być topiki 25A przed licznikiem i tyle lub 25A wyłącznik selektywny, ewentualnie gG50A (lub lepiej - gG 63A) przed licznikiem a za licznikiem ogranicznik mocy 25A (np. etimat-t). Na nadprądówkach jakby się
  • Odpowiedz
@Xaveri: Po kiego groma rcd na oświetleniu, i to wszystkie na jednej? dodałbym jeszcze kontrolki obecności napięcia, a także kontroler napięcia sieciowego w celu zabezpieczenia przed upaleniem N. Resztę odpowiednio napisał kolega wyżej.

Wiesz, ze instalacja w oborach i stodołach ma specjalne obostrzenia?
  • Odpowiedz
@so0owa: Ogranicza mnie miejsce - rozdzielnica 1x24 moduły to maks co się zmieści w miejsce dla niej przeznaczonej (nad drzwiami wejściowymi).

@michcio: Z selektywnością trzeba będzie powalczyć, na razie wrzuciłem trochę losowe wartości zabezpieczeń przed rozdzielnią bo nie znam przydziału mocy. Duży to on nie będzie bo małe trafo na sporą kolonię wsi (letnisko).
W kuchni nie będzie zmywarki itp. udogodnień. Piekarnik jeżeli kiedykolwiek będzie to w kuchence gaz (propan-butan)+prąd
  • Odpowiedz
@Xaveri: kiepski pomysł z rozdzielnicą nad drzwiami. Dobrą praktyką jest zostawienie zapasu miejsca. Dlaczego od licznika YKY 5x10mm²? Rozdział zrób w rozdzielnicy bo przecież w pomiarze nie będziesz miał później do niego dostępu. Brakuje GSW i uziemienia PE w rozdzielnicy.
  • Odpowiedz
@marek22: Innej opcji nie ma - musi być nad drzwiami wejściowymi do budynku, wewnątrz (budynek istniejący, modernizacja). Pomiar na 95% będzie w ogrodzeniu natomiast rozłącznik główny na wyjściu kabla z ziemi na ścianie zewnętrznej i tu też dociągnięte uziemienie, dalej rura z przewodami wędruje do rozdzielnicy nad drzwi. Nowy schemat za chwilę...
  • Odpowiedz
@Xaveri: Jeśli chcesz zastosować RCD przeciwpożarowy, to może to być 300 mA nawet na całą instalację, ale powinien być selektywny - inaczej przy byle zwarciu L-PE czy większym upływie będą działać wszystkie, a nie po to stosuje się wiele RCD żeby w razie czego i tak wyłączało nam zasilanie całej instalacji :p
  • Odpowiedz
@marek22: Właśnie sam się zastanawiam. Nie wiem czy jest sens w domku poniżej 100m2 rozdzielać odbiory na różne fazy. Instalacja wodna jest metalowa, ale ma własny piękny uziom w postaci starego ssaka od hydroforu (jakieś 7m rury ocynkowanej 1 i 1/4" sięgającej warstwy wodonośnej). Hydrofor zlikwidowany bo jest wodociąg, ale rury są elektrycznie połączone.
  • Odpowiedz
@marsadko25: Nie, nie jestem nawet elektrykiem (choć zawód pokrewny - automatyk).
Kombinuję ten schemat dla siebie, żeby mieć co dać do energetyki bo szykuję wymianę przyłącza z 1f na 3f i przy okazji budowę instalacji od nowa.

PS. Ktoś wie gdzie kupić to cudo - HIGHVOLT 260 DUO?!
  • Odpowiedz
Hager VS218PD Golf 36-modułowa - 160PLN i się zmieści.
Teraz można przyszaleć, bo 22/24 moduły, a 36 to różnica ( )
  • Odpowiedz