Wpis z mikrobloga

@ksaler: aha, generalnie laborki powinny zaczynać się od podłączenia tego wszystkiego, kalibracji itp. Ciekaw jestem (a jestem prawie pewny) że podłączali to integratorzy (ciekawe jak tam pracownicy labo. z cały szacunkiem). Generalnie fajny poligon ;-)
  • Odpowiedz
@ksaler: calkiem fajne. troche nie wiem czemu 3 zupelnie rozne roboty na takiej malej przestrzeni, ale trudno - i tak lepiej miec niz nie miec :)

@rrobot: dokladnie.

PS. Fanuc FTW!!!
  • Odpowiedz
@ksaler: pytanie ile godzin będą mieć tam zainteresowane kierunki? :P U nas niby są dwa roboty Fanuca, tylko co z tego skoro i tak jest 15 godzin zajęć, do tego grupy po 5-6 osób na robota, na końcu 'sterownik' w łapy bierze i tak osoba która najbardziej ogarnęła sterowanie żeby to zaliczyć dla reszty xd
  • Odpowiedz
@jooj: nie wiem, ale chyba zawsze jest tak, że jak dana firma wrzuca sprzęt na szkołę to później studenci znają ten sprzęt i wolą na nim pracować. Z drugiej strony w ogłoszeniach o prace często jest tak, że dana firma w wymaganiach pisze o znajomości maszyn określonej marki, bo tylko takowe mają. Także kij ma dwa końce, aczkolwiek jak widzisz na WAT zadbali o jakąś tam różnorodność :)
  • Odpowiedz
@Soho: Jako, że miałem styczność z WAT gdy rozpoczynano ten projekt to się wypowiem. Zajęcia z samych robotów (zapoznanie z budową, jakieś sterowanie, podstawy) odbywają się w innej sali na innych robotach. Ta sala ma trochę inne przeznaczenie- tak podejrzewam. Za moich czasów studenci automatyki w grupach 5-6 osobowych mieli do zrealizowania projekt: stanowisko/linie produkcyjna z wykorzystaniem robotów ABB i Fanuc (2 wersje). Każda grupa inne zadanie- spawanie, montaż, paletyzacja
  • Odpowiedz
@To_ja_moze_pozamiatam: o, to akurat fajny projekt. U mnie były tylko jakieś proste zajęcia w stylu zaprojektowanie ścieżki bezpośrednio na teachpendancie, sprawdzenie jak na auto zadziała, prosta komunikacja na we/wy cyfrowych, prosta parametryzacja. No ale ja też mechatronik, nie AiR, może oni więcej mieli ;)
  • Odpowiedz
Witam wszystkich. Tak się składa, że jestem po znacznej części sprawcą tego laboratorium.
Objaśnię wiec kilka spraw. Wszystkich robotów jest (wliczając te które mieliśmy wcześniej 2 szt.) 15 i są to roboty czterech producentów. Jest wiec 6 robotów FANUC, 5 ABB, 2 KUKA i 2 MITSUBISHI. Mamy roboty o udźwigu od 0.5 kg do 125kg. Roboty o różnych strukturach kinematycznych (szeregowe i równoległe). Nie są to jednak same roboty ale pełne stanowiska procesowe umożliwiające realizację procesów pakowania, sortowania, montażu, paletyzacji i depaletyzacji, spawania MIG/MAG, cięcia i spawania laserowego, cięcia plazmą oraz zgrzewania. Dodatkowo w laboratorium znajduje się też Robodrill ze zintegrowanym robotem FANUC. Praktycznie wszystkie roboty wyposażone są w systemy wizyjne zintegrowane z robotami (iRVision, Cognex, Keyence, SICK) przy czym w przypadku iRVision i SICK są to systemy 2D i 3D.
Całość spięta została lokalnymi sterownikami Siemens 1200 i nadrzędnym 1500. W laboratorium stanowiska zabezpieczone są systemami bezpieczeństwa wyposażonymi w skanery laserowe, bariery bezpieczeństwa i ogrodzenia.
Co do instalacji to braliśmy w niej udział a co do zajęć, to sprzęt otrzymaliśmy w lutym a w marcu były zającia ze studentami. Podczas laborek było spawania laserowe, spawanie MIG/MAG, zgrzewanie, programowanie systemów wizyjnych oraz paletyzacja i systemy wymiany narzędzi (SCHUNK). W sumie ok 32 godzin lab na jednym przedmiocie pod nazwą "Robotyzacja procesów przemysłowych).

To tak w skrócie.
jpanasiuk - Witam wszystkich. Tak się składa, że jestem po znacznej części sprawcą te...

źródło: comment_BM7vYluT3THEuPpdOKjVIiAXgZ35m8FV.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@jpanasiuk: TIA PORTAL jest niczym najnowsze GG: zżera niesamowicie zasoby. Trochę dziwne, bo póki co każdy kto może z utrzymania ruchu działa w Step 7. Na Fanucach popełniłem kilka aplikacji przekładających + jedno CNC od Japończyków. ABB, KUKA i FANUC to najlepsze roboty dużego kalibru, ale mi się zdecydowanie łatwiej poruszać w sofcie Mitsubishi, niestety tam więcej robotów SCARA pod zupełnie odmienne aplikacje.
  • Odpowiedz