Wpis z mikrobloga

@OSH1980: w necie tego multum. Sam ostatnio pieke taki chlebek i powiem ze od lat nic lepszego nie jadlem :D Zadnych konserwantow, spulchniaczy, przeciwutleniaczy i innego gowna. Taki maly chlebek wystarcza mi na 3-4 dni a tym co teraz nawet w piekarniach sprzedaja na pol dnia sie nie moglem najesc szamajac duzy chleb.
Jeszcze musze ogarnac jak zrobic taki prawdziwy chleb jak 15 latemu w prawdziwej piekarni robili. Ten smak, ten
@OSH1980:
Robisz zakwas z wody i mąki, który jest Twoim najlepszym przyjacielem. Mąka z pełnego przemiału i woda - tyle potrzeba. Jak zrobić - znajdź sobie w necie, chyba że bardzo chcesz, to opiszę w następnym wpisie.
Baza wygląda tak (na dwa chleby):
600g mąki pszennej z pełnego przemiału
300g mąki żytniej z pełnego przemiału
150g mąki pszennej chlebowej
Wody tyle wagowo co mąki
dwie łyżki cukru (25g)
dwie łyżki soli