Aktywne Wpisy

PieknyWojciech +329
Spawacze w Mazdzie w Japonii zespawali kostkę do gry o grubości 1 mm.
Inżynierowie Mazdy w Japonii zespawali w pełni funkcjonalną metalową kostkę do gry o wymiarze 1 mm. Każda ścianka została wycięta laserowo z bardzo cienkiej stali nierdzewnej (0,05 mm), a elementy złożono i zespawano pod mikroskopem.
Spawacze wstrzymywali oddech, by uniknąć drgań, co pozwoliło na idealne połączenie bez zniekształceń. Kostka jest tak mała, że ledwo widać ją gołym okiem.
Projekt
Inżynierowie Mazdy w Japonii zespawali w pełni funkcjonalną metalową kostkę do gry o wymiarze 1 mm. Każda ścianka została wycięta laserowo z bardzo cienkiej stali nierdzewnej (0,05 mm), a elementy złożono i zespawano pod mikroskopem.
Spawacze wstrzymywali oddech, by uniknąć drgań, co pozwoliło na idealne połączenie bez zniekształceń. Kostka jest tak mała, że ledwo widać ją gołym okiem.
Projekt
źródło: 20250807_180653
Pobierz
Kogo lubię na wykopie:
@Melkovva_ - najfajniejsza dziewczyna ♥️ wpuściła mnie na serwer, mam nadzieję że się poznamy lepiej
@Musze_wygrac_zycie - jak usunęłam pierwsze konto na wykopie to zauważyła, jesteś super nigdy tego nie zapomnę :)
@zssrauamaiw - jest w porządku nic do niej nie mam, kibicuję z Sober Plus
@Vermeerrr - mało się znamy ale już Cię lubię, bo postujesz na #damskiprzegryw
@Zoyav - blokowała mnie bo nie
@Melkovva_ - najfajniejsza dziewczyna ♥️ wpuściła mnie na serwer, mam nadzieję że się poznamy lepiej
@Musze_wygrac_zycie - jak usunęłam pierwsze konto na wykopie to zauważyła, jesteś super nigdy tego nie zapomnę :)
@zssrauamaiw - jest w porządku nic do niej nie mam, kibicuję z Sober Plus
@Vermeerrr - mało się znamy ale już Cię lubię, bo postujesz na #damskiprzegryw
@Zoyav - blokowała mnie bo nie

Fabularnie bardzo dobry. Opisy działań i wizja sieci również.
Szkoda, że tak mało opisów sytuacyjnych i okolicy, bo po przeczytaniu nie potrafię sobie wykreować jakiegoś dokładniejszego obrazu miejsc. Tylko takie ogólnikowe.
Do tego chyba coś co jest na temat tej książki powtarzane, czyli szybkość akcji. Wszystko dzieje się tak szybko, wydarzeń jest tak dużo, że jest to aż chaotyczne i miejscami ciężko się czyta.
Ale generalnie polecam.
Teraz pytanie do tych, którzy przeczytali coś innego od Gibsona: W innych też tak jest, czy to tylko w Neuromancerze, a w reszcie da się jako taki obraz wyobrazić na podstawie tego co jest napisane?
#ksiazki #neuromancer #gibson #williamgibson
źródło: comment_o8VdYoKeVegGLh4GCXHvxH0A6pj2amsB.jpg
PobierzI to jest fajne.
Pod koniec jest akcja, że lecą z Japonii (chyba) do Finlandii. Po drodze gdzieś tam odczepia się koleś z samolotu i zaczyna orbitować, a reszta załogi leci do orbitującego, kręcącego się dysku z "grawitacją".
To tak w skrócie. Jakby o tym poczytać to ma to jakiś logiczny sens i jest opisane, że coś się dzieje. Ale co wtf to moje i co
:)
Graf Zero i Mona Liza Turbo są bardziej normalne,łatwiej je czytać. Tam jest podział na bohaterów, że każdy ma swój rozdział i śledzisz 3 wątki które gdzieś tam się splączą. Historie są bardziej przyjazne do odbioru też dlatego, że nie ma tam takich opisów cyberprzestrzeni. Akcja jest bardziej normalna.
Nowomowa i język jest wspólny dla jego ksiażek więc się połapiesz już co i jak.
Opowiadanka Gibsona z tomu "Johny Mnemonic" też