Wpis z mikrobloga

@pr0t3r: na pewno? Na stacjonarce jak zamontowaliśmy dobrą grafikę to był niesamowity skok wydajności w jednym z programów (nie pamiętam którym - albo Revit albo 3dsMax). Generalnie mogłoby to ułatwić sprawę doboru kompa, bo grafiki są najdroższe, a renderować możemy na stacjonarce.
  • Odpowiedz
@intruzzz: jak coś najwydajniejszego to ten y50-70, z 960m miałby ipsa.

Bardziej opłaca się kupić nowego czy może poszukać jakiejś u----i od bananowych fanboyow?

Stacje robocze będą droższe, a i większości przypadków nie dostaniesz faktury w rozsądnej cenie.
  • Odpowiedz
@intruzzz: Hmm może coś takiego: http://www.x-kom.pl/p/213785-notebook-laptop-15-6-msi-gp60-leopard-pro-i7-4710hq-16gb-1000gb-gtx850m.html

Ostatnio nie jestem za bardzo w temacie notebooków, więc nie wiem, które modele/firmy jak się trzymają.
Szukaj czegoś z i7 (4 rdzenie), 16gb ramu, GeForce (mniejsze problemy z viewportami w maxie) i matryca full hd (większy obszar roboczy), a jeśli udałoby się IPS do tego wszystko to już w ogóle spoko. Jak wybierzesz parę potencjalnych modeli, poczytaj testy i bierz.

http://www.x-kom.pl/p/241004-notebook-laptop-15-6-lenovo-y50-70-i7-4720hq-16gb-1000-gtx960m.html też wygląda ciekawie
  • Odpowiedz
@intruzzz: meh, jak już takie rozpatrujesz to wolałbym wziąć y50-70, ale niekoniecznie w x-komie, gdzieś indziej je widywałem taniej do 3000 zł netto znajdziesz z i7 i 960m(wersja z tą kartą ma ipsa) ze znanych usterek to rozwarstwiająca się/pękająca obudowa w okolicach zawiasów.
  • Odpowiedz
@intruzzz: super bo właśnie mam ogromny problem z viewportem, mam stacjonarke i7 32 gb ramu i tak mi zamula viewport ze nie mogę pracować nawet przy dobrze skrojonej scenie (poly, xref, etc.) i zastanawialem się który z podzespółów warto byłoby wymienić wychodzi na to ze moja gtx 560ti sobie nie radzi
  • Odpowiedz
Fajnie, że pomogłem :-). Sorry za nie doprecyzowanie, że chodzi o viewport, ale to nie ja śmigam na tym kompie i nie ja jestem architektem, a mój różowy :-). Powiem Ci, że najgorsze jest to, że jescze nie udało mi się w necie znaleźć odpowiedzi na pytanie co jest ważne, jeśli chodzi o specyfikację komputera, pod grafikę. Jedni mówią CPU+ram, a inni GPU, a wychodzi na to, że wszystko :D

@monterrey
  • Odpowiedz
@intruzzz: zależy jaką grafikę i do jakich celów i programów, np grafika 2d to będziesz mieć na pewno Ram potrzebny, jeżeli chodzi o grafikę 3d to do renderowania kluczową rolę odgrywa tutaj wyłącznie procesor (im więcej wątków tym lepiej, oczywiście mowa o standardowym renderowaniu maxa) jeżeli chodzi o GPU to jest to działka która ma wpływ na renderowanie w czasie rzeczywistym, czyli w trybie activeshade. Z ciekawości jaką grafę założyliście
  • Odpowiedz
@monterrey: Nie pamiętam dokładnie modelu, musiałbym sprawdzić pudełko. Coś 4gb z ddr5. Moja głównie w 3ds maxie pracuje i jak myślę o lapku dla niej to chyba muszę brać naprawdę smoka :(
  • Odpowiedz
@intruzzz: jeżeli chce kupić laptopa w celu szybszego renderowania to zdecydowanie odradzam, do tego tylko i wyłącznie stacjonarka, raz że ma lepszą moc obliczeniową w tańszej cenie, dwa możesz podkręcać swój procesor przy odpowiednim chłodzeniu. W ciągu 6 lat studiów kilka razy słyszałem że ktoś nie oddał projektu bo mu sie laptop zjarał, po prostu lapki nie są stworzone do renderowania, no chyba że kupisz potwora za 10 kafli (
  • Odpowiedz