Wpis z mikrobloga

Zamierzam zrobić pierwszą warkę(na słodach śrutowanych) szukam jedynie jakichś innych materiałów edukacyjnych niż te #tomaszkopyrazblogublogkopyracom żeby mieć więcej teorii. A i jak macie jakieś rady dla nowicjusza to piszcie.
Garnek około 18l starczy? Mam zamiar zrobić piwo z któregoś zestawu dostępnego na browamatorze(20l, ale chyba można po połowie, co nie?).
Jaką kapslownicę kupić?
Który z zestawów będzie najlepszy na początek?
#piwowarstwo #piwo #pytanie #hobby
  • 20
18 litrów to bieda trochę. Zrobisz na tym maksymalnie 16-17 litrów piwa na jedną warkę. Na pierwszy raz może wystarczyć. Jak Ci się spodoba zabawa w piwowarstwo domowe to od razu kupisz większy, a jak nie to nie będziesz 150 zł w plecy :P Chyba, że od razu wiesz, że będziesz chciał się bawić to nie ma co czekać z kupnem większego gara :D
@hasebedej: Chcę na razie spróbować, może mi się nie spodobać, więc po prostu nie chcę wydawać kupę kasy na garnek ;P Nie mam jedynie kapslownicy. Fermentator zrobię sobie samemu, mam sporo wiader ~30l dopuszczonych do spożywki. Kegi też się znajdą, butelki również. Areometr mam.
Więc sądzę że potrzebuję zakupić surowce(50zł), kapslownicę(50zł+4,50 za kapsle).
Taki najtańszy zestaw z uwzględnieniem tego co masz:
Do kupienia na BA:

fermentator z kranikiem (jak masz wiadro to możesz kupić sam kranik i wyciąć sobie dziurę w wiadrze, żeby go zamocować)
termometr
kapslownica
mieszadło (albo jak masz kawałek deski bukowej albo dębowej, coś do cięcia i smykałkę to możesz sobie sam wyciąć)
kapsle

Do kupienia w sklepach
płyn lugola (jodowy wskaźnik skrobi)
filtrator z oplotu (wpisz w wyszukiwarkę na piwo.org Koszt
@hasebedej: Czyli podsumowując zrobię pierwszą warkę w moim małym garnku, jak się spodoba to uzbieram na większy ;)
Fermentator mam, zakupię kranik i zrobię.
Termometr mam taki jak do mięsa, piekarnika. Metalowy, solidny.
Mieszadło sobie kupie, metalowe może być czy nie?
Rurek mam od groma bo winiarstwem się ojciec zajmuje ;)
Filtrator też nie jest problemem.