Wpis z mikrobloga

Problem jest taki. Było sobie Xubuntu 14.04 na laptopie. Wszystko było w porządku, jednak jak w każdym dobrym filmie sielanka nie trwa wiecznie. Podczas pracy na laptopie(nie wiem co konkretnie było robione) nastąpił niespodziewany zwrot akcji zaburzający dotychczasową bezproblemową pracę na tym świetnym systemie. Awaria prądu. Najwidoczniej laptop nie miał wtedy podłączonej baterii bo laptop się wyłączył. Po powrocie prądu stała się rzecz straszna- przestał działać internet. Zawówno "po kablu" jak i poprzez WiFi. Dla pewności odpaliłem na rzeczonym laptopie najnowsze Manjaro XFCE i internet działał zarówno poprzez WiFi jak i przewodowo. Przy użyciu odpowiednich komend zmusiłem laptop do współpracy i zwrócił mi co w nim siedzi, jest to mianowicie Broadcom BCM4311, a wersja kernela to z tego co pamiętam 3.18. Co robić? Teoretycznie najprościej byłoby jebnąć reinstal, jednak po spojrzeniu w Gparted zauważyłem, że nie ma osobnej partycji home, także jest to rozwiązanie bardziej ostateczne bo wymaga więcej grzebania(kopiowanie, etc.).

#linux #bojowkaxubuntu W sumie łapie się też #debian i #ubuntu
  • 14
Rozwiązanie godne użytkownika Windows.

@Huczek: Dlatego piszę "teoretycznie najprościej". Sam problem jest dla mnie ciekawy dlatego, że od czasu instalacji do awarii prądu internet działał
@Leinnan: to jest dla mnie ciężkie do pojęcia. Po to ma się linuxa żeby nigdy w życiu nie robić juz reinstall. Coś się zepsuje to pyk, pyk, pakiet przeinstalować, jakieś uprawnienia naprawić. Wszystko się kompletnie spieprzy to tez zero tragedii, bo chroot z live i naprawiamy. Jak Windows się zepsuje to jest już bieda i szkoda w tym szambie grzebać w ogóle. Wtedy co najwyżej reinstall. Ale Linux to po prostu
lspci

@fervi: Mówiłem, że Broadcom BCM4311.

Sprawdź czy Wifi jest sprzętowo wyłączony

@fervi: Nie.

Zastanawiam się ogółem nad podłączeniem zewnętrznej karty sieciowej po USB i zainstalowanie właśnie firmware-b43-installer o czym pisze @Huczek
@Leinnan: Możesz również odbyć modlitwę, rozwiązaniem nie jest, ale wcześniej działało.
Poprosiłem o dane, których nie dostałem - może coś dmesg, może coś reszta - a tu nic