Wpis z mikrobloga

@shdw: no, skończyłem oglądać, aż się chyba zmotywuję, żeby wrócić do dawnej dyscypliny, w kwestii ograniczania węgli :) Tzn. zmotywowałem się kilka dni temu ale teraz moja motywacja się umocniła, dobry, zwięzły wykład :)
  • Odpowiedz
@shdw: masz coś o wciąganiu węgli podczas ćwiczeń (vitargo np)? Akop Szostak kiedyś się odnosił do badań z 2001 chyba - 20% wzrost mięśni widoczny, ale tak średnio to traktowałem.
"Carbohydrates intake during workouts" tak średnio mi wyrzuca to co chcę.
  • Odpowiedz
  • 1
@Masterczulki: dlatego, ze szukanie informacji to tez sztuka :P
"~Intraworkout carbohydrates intake effect on muscle ~hypertrophy" brzmi bardziej naukowo i prawdopodobnie jako tytul badan :)

http://suppversity.blogspot.jp/2014/10/carbohydrate-supplementation-during.html?m=1

Na moje rozumowanie, bez zadnych badan nie powinno to miec wplywu. Celem dodatkowych wegli podczas treningu jest dostarczenie latwych w oksydacji cukrow prostych, ktore poprawia nasz trening.
Problem lezy w tym, ze trening silowy przewaznie nie wykorzystuje tak duzej ilosci glikogenu zeby sie tym martwic,
  • Odpowiedz
@shdw: Znalazłem. Z bloga Timothy Olson: "When I do eat carbs I use them strategically; I’ll eat sweet potatoes with lots of coconut oil the night before a race or long/intense run. I’ll have a green smoothie after a hard run with fruit and whey protein to replenish my glycogen storage and rebuild my muscles."

Czyli tak jak myślałem - low carb, ale nie do końca, bo przed zawodami trzeba się
  • Odpowiedz
  • 0
@grecki: jak bys obejrzal to bys wiedzial czemu tak robia :)
Ketoza zmienia proporcje wykorzystania paliwa. Nawet w glebokiej ketozie, 10% energii pochodzi z glikogenu. A ze dla ultramaratonczyka ktorego czas ma znaczenie, liczy sie kazdy zapas jaki ma, to wypelnia miesnie jak to tylko mozliwie.
W stanie w/w ketozy, bieg i tak szybko wykorzysta to co ew. bylo w krwioobiegu i wroci do palenia ketonow.
Rownie dobrze moze biec caly
  • Odpowiedz
@shdw: Wiesz - jako zwolennik diety high carb (a co #!$%@?, lubię słodkie :D) to mi się to nie zgadza. Ale jak mu dobrze, to niech biega w Keto, co mi do tego ;). Faktem jest, że większość zawodników wszelakich ma diety wysoko węglowodanowe.
  • Odpowiedz
  • 0
@grecki: znow to samo, jak bys ogladal to bys wiedzial :P
Jest tak dlatego, ze wszelakie badania na ten temat byly tak kontrowersyjne, ze przez ponad 25 lat, az do niedawnych czasow, publikacje i projekty byly odrzucane przez tzw " cialo naukowe".
Mnie było wiec jak rozwijac tego alternatywnego podejscia do diety.
Dopiero teraz sie to zmienia i jestem pewien ze za kilka lat bedzie to bardzo dobrze przebadana i czesto
  • Odpowiedz
@shdw: nie rozumiem argumentu "jakbyś oglądał to byś wiedział".

Chcesz mi powiedzieć, że trener / dietetyk Phellpsa, Armstronga, Bolta i całej reszty też "nie oglądał i nie wie"? Gdyby Keto działało jako metoda zwiększenia wydolności organizmu, to KAŻDY sportowiec byłby na diecie Keto. Bez względu na rekomendacje "ciała naukowego".

Nie chodzi mi o to, że dieta keto jest zła, po prostu nie widzę korzyści poza "możesz biec dłużej bez jedzenia".
  • Odpowiedz
  • 0
@grecki: wiedzialbys czemu nie jest tak czesto aplikowana jak mowisz, a nie czy dziala. Wlasnie dlatego, ze badania na jej temat byly czesto odrzucane i blokowane, a ZADEN trener nie da zawodowemu sportowcowi czegos co jest jeszcze bardzo mocno eksperymentalne. Twoj czas jako pro jest bardzo mocno ograniczony, dlatego nie mozna sobie pozwolic na sezon czy dwa przestoju lub ew. regresji formy.
  • Odpowiedz
  • 0
@grecki: co do jej zalet, wszystkie badane wskazniki zdrowotne sa bite na leb na szyje na keto, wzgledem diety wysokoweglowodanowych.
  • Odpowiedz
co do jej zalet, wszystkie badane wskazniki zdrowotne sa bite na leb na szyje na keto, wzgledem diety wysokoweglowodanowych.


@shdw: Szczególnie cholesterol i próby wątrobowe ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Przynamniej Dr. Gianfranco Cappello nie jest spasiony jak twórca Paleo, także drobny plus :D
  • Odpowiedz
  • 0
@grecki: dokladnie te co mowisz sa o wiele lepsze, sprawdz badania w nagraniu i ich zrodla ;) cholesterol ma tyle mitow ze ciezko moze byc Ci uwierzyc ;)
  • Odpowiedz
  • 0
@grecki: to ciagle mowisz ze nie moga, ze nie chca, insynuujesz i powtarzasz uslyszane rzeczy.
Ja natomiast mowie na podstawie ksiazki "Good Calories, Bad Calories" (polecam), badan, wykladow i filmow dokumentalnych.
Tu nie trzeba sie domyslac, wystarczy poszukac informacji i samemu wyciagnac wnioski :)
  • Odpowiedz
to ciagle mowisz ze nie moga, ze nie chca, insynuujesz i powtarzasz uslyszane rzeczy.


@shdw: Z czego wnioskujesz, że "powtarzam usłyszane rzeczy"? Jak są niezgodne z Twoimi pomysłami to muszą być usłyszane?

Masz kilka linków do poczytania, byś odstąpił od argumentu "usłyszane".
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23836264
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2943062/ - tu masz przykład gdzie pokazują, że tłuszcze nasycone są w sumie ok poprzez manipulację danymi (posłuchaj sobie http://www.richroll.com/podcast/our-misplaced-obsession-with-protein-garth-davis-md-on-high-fat-low-carb-diets-bad-science-how-to-separate-nutritional-fact-from-popular-fiction/ - jest tam dokładnie wyjaśnione o co chodzi).
  • Odpowiedz