Wpis z mikrobloga

@MaNiEk1: no ten ex2 to jest ten sam soft co w tym twoim, tylko masz 2 sloty z możliwością postawienia raidu.

powiedz mi działa tam dobrze torrent i jakie appki można tam doinstalować. bo widziałem że tam jest "inne" ale nie wiem jak to działa.
@adiqq: to zalezy ile czasu chcesz poswiecic na konfiguracje, ile umiesz i ile chcesz z tego wycisnac. Imo lepsze rozwiazanie to jakas plyty mitxt i instalacja debiana / centos / freenas'a czy czego tam chcesz
@rawilson: ogarnąłbym to, ale nie bardzo mam czas. Szukam czegoś co będzie działać stabilnie out-of-box i jednocześnie miało możliwość rozbudowy jakimiś appkami (z tego co widziałem tam jest git i transmission).
@adiqq: szczerze mówiąc to korzystam z niego tylko jako zewnętrznego dysku dla całego domu, także żadnych aplikacji nie instalowałem. Mogę sprawdzić, jak mi powiesz jak to się robi :D
@rawilson: poczytałem właśnie trochę o budowie własnego NASa i wydaje mi się że znalazłbym te parę godzin na podkładanie tego. Jedynie co mnie martwi to czy końcowa cena części nie będzie większa niż gotowego nasa.

Masz jakieś buildy lub możesz coś polecić? @rawilson @sylwek2k
@adiqq: ja kupilem za 200zł (G1620, B75M-ITX, 2GB) teraz rozglądam się za obudową do 3 dysków. Wszystko lata OMV przez chwile latało na XPEnology ale transfery nie było tak stabilne jak na OMV (totalna skała) Pobór w idle 32W przy plexie 1080p 20Mbit 52W
@adiqq: ja się zamierzam na zrobienie NASa z raspberry pi 2 (około 200pln ) do tego dowolna obudowa na dysk(USB 3.0 na przyszłość około 60pln) i dysk WD red za około 250
będą torrenty, media center i to w cenie samej obudowy co podałeś. a co się będę mógł pobawić później w rozszerzanie to moje :)
to w cenie samej obudowy co podałeś. a co się będę mógł pobawić później w rozszerzanie to moje :)

@sherkhaan: Jeżeli potrzebujesz się pobawić to masz rację. Tylko powiedz mi co to za NAS bez np. raid?
@stacktrace: no taki domowy ;) Z tego co wczoraj łaziłem po allegro, to widziałem też obudowy usb na 2 dyski i więcej z obsługą raida, no ale wtedy faktycznie takie rozwiązanie kosztowo wychodzi podobnie z dedykowaną obudową sieciową, no ale co kto potrzebuje - ja osobiście raida nigdy nie używałem bo nie mam na tyle dużo ważnych danych, to co mam mieści się na dropboxach i podobnych
@nsfw: może w