Wpis z mikrobloga

Mirki i Mirkówny, widzę, że często popełniacie błąd w pisaniu wyrazu "naprawdę". Szukałam w necie, jak możne by było zapamiętać to słowo i może to Wam pomoże:

Metoda na zapamiętanie jest prosta: oba słowa/ wyrażenia "powinny" zająć tyle samo miejsca w formie pisanej, czyli na >pewno jako fraza o mniejszej liczbie liter musi się wydłuuuużyć zapraszając do siebie spację. A naprawdę musi się pilnować >i trzymać linię, aby dorównać szczuplejszemu na pewno.

:)

#grammarnazi #jezykpolski #bledyjezykowe #pisownia #ciekawostki

• 29
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@martusiek: Ja sobie to zapamiętałam tak, że jest odwrotnie, niż mi intuicja podpowiada. ;) Nie wiem czy ktoś jeszcze ma takie same odczucia jak ja, ale ważne, że u mnie działa i nie robię już tych błędów.
  • Odpowiedz
@martusiek: chociaż nawet jak się dużo czyta, to można napotkać często błędy w książkach również - mi najczęściej rzuca się w oczy "nie" pisane osobno z imiesłowami przymiotnikowymi (np. nie palący) odnoszące się swoim znaczeniem do ogólnej cechy osoby/przedmiotu, co wg tego czego mnie uczyli dawno temu w szkole (i chyba nadal obowiązujących zasad) powinno być zapisane łącznie, a osobno tylko w przypadku użycia wobec czynności przeciwstawnej (np. nie palący,
  • Odpowiedz