Wpis z mikrobloga

Może jestem jakiś głupi, ale mam problem.

Mój internet z Inei jest u mnie doprowadzony kablem antenowym. Ostatnio zaczął słabo działać w mieszkaniu i szukam lepszego routera. Jednak nie mogę znaleźć żadnego, do którego podłączę mój Internet, bo żaden nie ma wejścia na kabel antenowy, tylko same porty Ethernet. Pomocy?

#pytanie #kiciochpyta #komputery #inea #internet w sumie to #niewiemjaktootagowac
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@TheDoom: modem kablowy. Nie wymienisz go sam, bo zapewne Inea ma w systemie jakieś dane tego modemu na podstawie których masz dostęp do internetu. Możesz do niego podłączyć inny, dowolny router DSL po prostu podpinając w port Ethernet w obecnym modemie kablowym nowe urządzenie.
  • Odpowiedz
@TheDoom: Jakie masz urządzenie wpięte w kabel koncentryczny? Podaj mi model. Bo jeśli jest to modem z wbudowanym routerem wifi, to lepiej jest najpierw wyłączyć funkcję routera wifi w tym urządzeniu
  • Odpowiedz
@jurny_juhas: Cisco EPC3928S - do niego wchodzi kabel z internetami i to on tworzy obecnie sieć wifi w mieszkaniu. tylko, że działa coraz gorzej i dwie ściany dalej praktycznie nie ma sygnału, dlatego chcę zmienić router na mocniejszy.
  • Odpowiedz
Cisco EPC3928S

@TheDoom: Jeśli masz możliwość - wyłącz w nim funkcję routera wifi. Jeśli nie - zadzwoń do operatora i zapytaj się jak to zrobić.

Potem z tyłu, do jednego z czterech gniazd Ethernet wpinasz nowy router (w routerze do gniazda WAN) i konfigurujesz sobie wifi.
  • Odpowiedz
@TheDoom: Potrzebujesz modem a nie router :p a jak chcesz jeszcze wifi i rozdzielić sygnał na pare kompow to modem + router. Kabel antenowy do modemu a normalny z modemu do routera pod erhernet
  • Odpowiedz
@TheDoom: na to pytanie Ci nie odpowiem, bo słabo znam routery wifi. Moje rozwiązania są rozwiązaniami biznesowymi i nie używam routerów wifi, ale routery sprzętowe (debian) i access pointy tzw. hotelowe (system podobny do sieci komórkowej).
  • Odpowiedz