Wpis z mikrobloga

Mirki mam teraz korbę 42.. I powiem tak że jak z przodu zmienie przerzutkę na 3 z tyłu na 8 to na prostej i tak czasami mógłbym mieć więcej "mocy" bo mi rower "lekko idzie" .
W ogóle non stop jeżdżę właściwie na 3 z przodu i na 6-8 tył. Bo na innych to mi za lekko idzie ...
Teraz muszę zmienić korbę bo już cały napęd siadł (wszystko mam już nowe oprócz korby ) i myślę żeby kupić korbę 48 ? Czy dobrze kombinuje?
Czy wtedy zakres mi się polepszy. Pewnie wtedy na 2 z przodu już będę "mocno czuć rower"
Koleś w serwsie proponuje rozmiar 44 ale coś drogie są te 44 a chcę się do 120 PLN z suportem zmieścić...

#rower #serwisrowerowy #mtb
  • 18
  • Odpowiedz
@lxxxxxxl: Sam sobie policz, to indywidualna sprawa.
http://sheldonbrown.com/gears/
IMO jak na grubych oponach korzystasz tylko z 42 i najmniejszych zębatek kasety i Ci lekko to powinieneś kandydować do jakiejś zawodowej drużyny, dostaniesz rower i mechaników i nie będziesz się takimi głupotami przejmował.
  • Odpowiedz
@lxxxxxxl: kup Pan 44 zęby, korba 48 prawdopodobnie będzie wymagała innej przerzutki przedniej (rzadko która obsługuje tak szeroki zakres) więc licz się z tym że Pan z serwisu Ci "niedopowiedział" i wyjdzie "przy regulacji". Po za tym z korbą 48z w mtb ludzie wyglądają jak podludzie, nie polecam :)
  • Odpowiedz
@lxxxxxxl: Myślałem, ze z tylu masz za malo, ale nie. To proponuje właśnie te 48z ale tak jak wyżej ktos pisal, upewnij sie, ze przerzutka to obsluzy. Ja na 48x11 nie jestem w stanie ujechac, chyba, ze z dużej góry.
  • Odpowiedz
@lxxxxxxl: Nie wiem jaki masz suport w tej chwili. Po prostu dobierz do niego korbę na kwadrat albo octalink. Powinny być takie same modele z różnymi dziurami na allegro.
  • Odpowiedz
@zgredoslav: mam korbę 48... Z doświadczenia napiszę, że trzeba raczej zwrócić uwagę na długość wózka tylnej przerzutki, bo jak dodasz 6 zębów to napinacz może nie wyrobić i pewne ustawienia biegów mogą być niedostępne. Po drugie przednia przerzutka raczej nie sprawi problemu, choć to niemal pewne, że trzeba ją będzie podnieść o kilka milimetrów na rurze. To raczej rozstaw zębatek na korbie może sprawić problem, ale raczej nie, bo większość
  • Odpowiedz
@chemiczny: długość wózka to jedno, ale każda przerzutka ma określoną pojemność zębów z którą jest kompatybilna i jest 90% szans że przerzutka 42z nie obsłuży płynnie korby 48z. Jasne, że można dźwignąć na rurze o kilka mm i jakoś-tam-ustawić-co-by-w-miarę-działało, ale nie każdemu o to chodzi ;)
  • Odpowiedz
@zgredoslav: patrząc na samą budowę przedniej przerzutki wydaje mi się, że 6 dodatkowych zębów powinna obsłużyć. Przecież głównie jest ograniczona w poziomie, tzn wózek ma określoną szerokość,natomiast w pionie nie powinno być problemu. Ja mam korbę na kwadrat i zmieniałem tak samo, czyli 42->48. Najlepiej podjechać maszyną do najbliższego rowerowego i popytać, przymierzyć.

@lxxxxxxl:

Jeśli masz piastę na kasety, to można jeszcze rozważyć na początek zmianę tylnej zębatki
  • Odpowiedz
@zgredoslav: w katalogu tylko przerzutki z ustaloną pozycją na rurze mają wytyczne odnośnie ilości zębów. Te najtańsze, mocowane na obejmę nie mają podanych tych wartości.
  • Odpowiedz
@chemiczny tak, ale są dedyki do 42z i 48z - od pół roku nie siedzę już na serwisie więc z głowy kodów nie strzelę. Generalnie chodzi o różnicę w krzywiźnie przerzutki - tej "krótszej" w zależności od wytłoczeń czasem nie da się wyregulować. Z resztą, już koledze siano w głowie zrobiliśmy, zadanie spełnione, więc niech się teraz męczy ()
  • Odpowiedz
Ja w meride mtb 40 założyłem 28x38x48 i problem był z schodzeniem do 28 i tarcza środkowa obcierała o tylne dolne widełki ,kombinowanie i nic nie schodziła po dlugich bojach olśniemie a może podkładki przy suporcie nałożyć , no i chwyciło odsunięcie o 4mm od suporta i przerzutka obsłużyła 28 38 48 dla mnie jest dobrze przy 26 kołach prędkość ok. a jeżdźę bardziej po asfalcie i trochę lasu.Trochę podniosłem no i
kenezz - Ja w meride mtb 40 założyłem 28x38x48 i problem był z schodzeniem do 28 i ta...

źródło: comment_xLaB4ltBEMYIkpzQADzxY4BwRwGL2axC.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz