Wpis z mikrobloga

Siema mirki z #programowanie oraz #bojowkawindowsphone
Z racji że nie mamy żadnej dobrej aplikacji do wykopu (jedna jest ale ssie, poza tym to tylko #mirkowp) zacząłem tworzyć swoją własną uniwersalną aplikację pod #windows10. Póki co jest ona w bardzo wczesnej fazie produkcji, na razie skupiam się na wersji na telefon a później dodać szatę graficzną dla wersji desktopowej. Ogólnie wydaje mi się że jestem dość kiepski jeśli chodzi o #ux i projektowanie intefrejsów dlatego proszę o sugestie. Screeny w tym i kolejnych postach, robione na emulatorze 5 cali.

Z tego miejsca chciałbym również podziękować @LubieLiscie za jego nieocenioną pomoc w walce ze #!$%@? wykopowym API.

1.Główna
Pobierz jblck - Siema mirki z #programowanie oraz #bojowkawindowsphone
Z racji że nie mamy ż...
źródło: comment_cBEpfYsHind6DEqRKMxlS9HFRDgodF8i.jpg
  • 39
@Yahoo_: @jblck: a ja tam uważam, że za dużo tego oryginalnego windowsowego stylu to przesada - każda aplikacja wygląda tak samo i robi się to wszystko nijakie. Tak samo wyglądają jakieś gównoappki, które są tylko ukrytymi przeglądarkami z jedną stroną, której rzekomo nieoficjalną aplikacją są i porządne appki jak baconit. Dodatkowo czasem przez zbyt silne trzymanie się tego spartańskiego wyglądu i unikania wsadzania niepasujących przycisków itp. obniża się funkcjonalność.
@jblck: Nie inspiruj się Baconitem, tylko Readit. Zdecydowanie lepsza apka (zarówno wizualnie jak i technicznie). LINK

Mi osobiście marzy się apka o takiej strukturze (wybaczcie wszyscy, robione w MS Paint w pięć minut, Piccasso nie jestem, nie ma być to też w zamiarze profesjonalny projekt profesjonalnego grafika).

Sam bym z chęcią zabrał się za zrobienie takiej apki, ale jeszcze umiejętności nie te. ( ͡° ʖ̯ ͡°) Dopiero
Pobierz pitrah606 - @jblck: Nie inspiruj się Baconitem, tylko Readit. Zdecydowanie lepsza apk...
źródło: comment_pP45IyG3kD9fl5BrdlNGzykF2Shh09up.jpg
@michalkosecki: nie przemawia do mnie ta argumentacja do końca. Trzymam telefon w lewej ręce to może ten "problem" mnie tak nie boli... ale przytoczona panorama tez ma mnóstwo wad (dużo miejsca w pionie, szerokie słowa w translacjach, ciezko sie dostac do którejs z opcji z kolei szybko, a landscape to już wogóle tragedia z miejscem). Gdzieś te "mnóstwo opcji trzeba zmieścić"
Użytkownicy danego portalu przyzwyczajają się do sposobu jego działania. Wychodzę z założenia że lepiej dopasować istniejącą stylizację do potrzeb aplikacji mobilnej niż robić nowy interfejs z którego ludzie nie będą wiedzieli jak korzystać.

@jblck: To nie android ( ͡° ͜ʖ ͡°) fajna jest unifikacja ux różnych aplikacji na wp. dlaczego użytkownik takiej apki miałby nie umieć jej ogarniać?
@jblck: Tylko nie próbuj stosować wzornictwa Windows 8, jak ktoś już to zdążył zasugerować. Idź w Universal App - jednak niekoniecznie z hamburgerowym menu. Proponuję też dodanie #tylkonocny ;)

W razie czego służę uprzejmie pomocą z UI i UX na privie ( ͡ ͜ʖ ͡)
@pitrah606: Nie lubię pivota, preferuje pojedynczą stronę którą można scrollować. Poza tym z pivotem jest ten problem że cełe UI jest budowane na raz, nawet w przypadku gdy pod każdy PivotItem ma osobny ViewModel. Wiąże się to z koniecznością wykonania większej ilości zapytań do API oraz pobrania wszystkich obrazów celem zbudowania GUI. Dla ludzi takich jak ja, którzy na wykopalisko nie wchodzą, byłoby to jedynie niepotrzebne zużycie łącza.