Wpis z mikrobloga

Siema mirki z #programowanie oraz #bojowkawindowsphone
Z racji że nie mamy żadnej dobrej aplikacji do wykopu (jedna jest ale ssie, poza tym to tylko #mirkowp) zacząłem tworzyć swoją własną uniwersalną aplikację pod #windows10. Póki co jest ona w bardzo wczesnej fazie produkcji, na razie skupiam się na wersji na telefon a później dodać szatę graficzną dla wersji desktopowej. Ogólnie wydaje mi się że jestem dość kiepski jeśli chodzi o #ux i projektowanie intefrejsów dlatego proszę o sugestie. Screeny w tym i kolejnych postach, robione na emulatorze 5 cali.

Z tego miejsca chciałbym również podziękować @LubieLiscie za jego nieocenioną pomoc w walce ze #!$%@? wykopowym API.

1.Główna
jblck - Siema mirki z #programowanie oraz #bojowkawindowsphone
Z racji że nie mamy ż...

źródło: comment_cBEpfYsHind6DEqRKMxlS9HFRDgodF8i.jpg

Pobierz
  • 39
@Yahoo_: Użytkownicy danego portalu przyzwyczajają się do sposobu jego działania. Wychodzę z założenia że lepiej dopasować istniejącą stylizację do potrzeb aplikacji mobilnej niż robić nowy interfejs z którego ludzie nie będą wiedzieli jak korzystać.
@jblck: analogicznie - ludzie przyzwyczają się do interfejsu swojego urządzenia :). Poza tym to próbując kopiować interfejs wykopu "robisz nowy interfejs". Idąc sugerowanym przeze mnie tokiem będziesz miał mniej roboty, bo użyjesz gotowych komponentów zamiast tworzyć nowe.
@InYourHead: Awatar początkowo był mniejszy, nick z godziną i przyciski były na tym samym poziomie. Jak odpaliłem na emulatorze 4 cale to okazało się że przez mały ekran wszystko się na siebie najechało. Musiałem rozłożyć je na dwa osobne poziomy, dlatego postanowiłem powiększyć awatara i dodać paski płci żeby wypełnić powstałe w ten sposób puste miejsce.
@InYourHead: Ewentualnie mógłbym ograniczyć się do 2 ikon, komentarze i zakop a resztę dać już po kliknięciu na dany artykuł. Albo przenieść nick i czas dodania nad awatar a jego samego pomniejszyć.