#gamedev mam takie pytanko, bo robie gre w ktorej kamera zmienia sie przy dochodzeniu do krawedzi ekranu, tj jak sie wyjdzie poza to wtedy zmienia sie kamera dalej. I zrobilem to tak jak ktos pisal na necie
No i wszystko w miare fajnie, tylko jak jest przy granicy to obraz sie trzesie, tj przeskakuje w nieskonczonosc z jednego obrazu do drugiego. Starałem się bardziej doprecyzować czyli >0.99f i <0,01f ale to troche zmniejsza problem ale go nie likwiduje. Ktoś, coś?
@Cilthal: nie, to nie to, bo jak sie odejdzie dalej ze nie jest przy granicy to przestaje. Bardziej jest cos takiego ze przy krawedzi oba warunki sa spelnione, i nie wiem czemu, tak jakby to viewPosition bylo wieksze niz punkt.
@sathra: wow, z boolami to poszlo, zostal juz tylko jeden maly problem a mianowicie jak sie dojdzie tak na styk do krawedzi i zmieni sie kamerka i sie cofnie, to nie lapie powrotu. Tak jakby ta wielkosc punktu ktory jest wykrywany byla, coz, wieksza niz punkcik. nie wiem czy to co pisze jest zrozumiale ;d anyway dzieki bo boole duzo pomogly
No i wszystko w miare fajnie, tylko jak jest przy granicy to obraz sie trzesie, tj przeskakuje w nieskonczonosc z jednego obrazu do drugiego. Starałem się bardziej doprecyzować czyli >0.99f i <0,01f ale to troche zmniejsza problem ale go nie likwiduje. Ktoś, coś?
#pomocy #help #programowanie #csharp
0.9f.@blamedrop: niestety nie rozumiem, musisz wziac pod uwage to ze jestem bardzo zielony w programowaniu
https://gist.github.com/mmoczkowski/63a649a02db9fa61f028
Takie tam na szybko.
@sathra: nie zrozumialem ani jednej linijki xD
if( viewPosition.x > 0.9f && !isCameraMoving) { isCameraMoving = true; ... }spoko spoko jak to jest bardziej skomplikowane to nie ma sensu. sprobuje z tym boolem bo to moze wyjsc :d