Wpis z mikrobloga

Mirki!
Czy handlarze używanych aut w #uk oszukujo? Może to pytanie powinno być o to jak oszukujo. Chcę kupić tutaj samochód i przygotowuję się merytorycznie. Chcę absolutne jeździdło, nie zależy na prestiżu. Wymagania to rok produkcji od 2005, przebieg do 70K mil i cena optymistycznie do 2k Ł. Moje typy to Hoda Jazz, Fiat Grand Punto, Mitsubishi Colt i podobne

Handlarz czy osoba prywatna?
Ufać handlarzom? Ogólnie rynek jest bardziej cywilizowany tutaj, ale handel autami to specyficzna branża.
Brać dodatkową gwarancję?
Jak czyta dokumenty MOT? Nigdy nie widziałem żadnego na żywo.
Jakie dokument wskażą rzetelność przebiegu?

Będe wdzięczny z rady.

#uk #januszebiznesu #samochody
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ugly0ne: moze astra w tej cenie? Tania w obsludze i serwisie. To co wymieniles poza punto to w tej cenie worki bez dna.
W MOT masz historie przebiegu. Od handlarza bezpieczniej. Nie ryzykujesz kupna auta z kredytem lub skasowanego. W tej cenie i wartosci pojazdu dodatkowa gwarancja to iluzja. Zawsze masz podstawowa gwarancje ( fit for purpose ) w cenie.
  • Odpowiedz
@ugly0ne: Zasada jest prosta. Nie kupujesz od Polakow, Ruskow i ciapatych (pakiszy). W kazdym innym wypadku zakup bedzie dobry :) Krecenia licznikow raczej nie ma, bo spisuja na przegladzie technicznym. (Za to od wuja mechanika slyszalem o polskich typkach co kreca liczniki przed przegladem lub zalatwiaja lewy MOT)
  • Odpowiedz
@benzdriver: To swoja droga, ale taka cena dla tego auta jest realna czy to raczej jakis przekret? Bo jak patrze roznie z autami tutaj jest :/ widzialem np. mazde mx5 za 2.5k w komisie i widizlaem na gumtree za 1k na gumtree tez z komisu
  • Odpowiedz
Na mirków zawsze można liczyć!
Myślałem o Astrze, ale raczej ustawiam ją na końcu listy. Jedno Punto wydaje mi się dobrym dealem: 60k przebiegu, 1.2 benzyna, rok 2006 i dodają 2 lata bezplatnego serwisu. Kosztuje 2k Ł.

To handlarz prowadzący jednocześnie garaż. Jeżeli sprzedawałby niebezpieczne auto to chyba by nie oferował serwisu, bo bym pukał do niego co chwilę, prawda? Oczywiście muszę się najpierw dowiedzieć co rozumieją przez bezpłatny serwis i co on obejmuje.

Czy handlarz może sprzedawć auto które nie ma czystego
  • Odpowiedz
@ugly0ne: nie wiem czy ten serwis to serwis w takim rozumieniu jak myślisz. Może być to serwis za free typu wymiana oleju i sprawdzenie rzeczy np 2x w ciągu 2 lat. Ogłoszenie wisi od listopada 2014, więc też nie musi być wszystko z wozem ok...
  • Odpowiedz
@ugly0ne: ja tylko powiem, ze kupowalem od prywatnego za Ł650 fabie z 2000 roku i gosc nie powiedzial o tym ze auto ma sonde lambda do wymiany + dwie opony z przodu byly nieszczelne bo uciekalo powietrze. Ciezko mi powiedziec czy moglem to zwrocic czy nie. Umowa Buy as You see. Wolalbym @benzdriver moze cos wie. Ogolnie auto daje rade do dzis, ale troszke wlozylem. Pewnie jak bede chcial
  • Odpowiedz