Wpis z mikrobloga

o, Kuźniar proponuje obowiązkowe głosowanie, ja proponuję wrócić w ogóle do komuny i głosowanie tylko pro forma. czasem go widuję na uczelni, przykro mi wtedy.

#wybory #kuzniar
  • 44
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@SScherzo: Odwołuję się do pamięci tysięcy ludzi, źródeł w postaci oficjalnych dokumentów i wiarygodnych opracowań. Poleganie na wspomnieniach jednej osoby to, najdelikatniej mówiąc, ignorancja.

Przymus głosowania nie istniał. Z mediów lała się propaganda o obowiązku obywatelskim, organizowano pogadanki w zakładach pracy, domokrążcy przypominali o głosowaniu. Nie idąc głosować, można było się narazić. Ale prawny przymus głosowania nie istniał i nie było zdefiniowanych sankcji za niepodporządkowanie. Że ludzie odbierali to jako
  • Odpowiedz
@fantomasas: i to jest przymus. pisałam gdzieś o prawnym przymusie? nie. ale jak grozi Ci dostanie w łeb za niepójście, to co to jest, jak nie przymus? zastanów się chwilę.
  • Odpowiedz
@SScherzo: W PRL nikomu nie groziło dostanie w łeb czymkolwiek za niegłosowanie. Ba, przytłaczającą większość niegłosujących nie doznała z tego powodu najmniejszej nieprzyjemności.
  • Odpowiedz
@fantomasas: no widzisz, różne wspomnienia ludzie mają :) pozwól, że nie zamierzam negować wspomnień mojej mamy, bo jakiś obcy z neta powiedział, że było inaczej. szczególnie, że starszy od mojej matki to Ty raczej nie jesteś.
  • Odpowiedz
@fantomasas: nie buduję pełnego, nie mam natomiast powodu aby jej nie wierzyć, a wierzyć Tobie, bo w Wikipedii nie napisano, że w Polsce prawnie nie nakazywano. żaden dowód.
  • Odpowiedz
@SScherzo: I jeszcze jedna motywacja stojąca za wysoką frekwencją w PRL: wielu ludzi miało w dupie politykę i budowanie socjalizmu, ale chodzili na wybory, bo po prostu się nudzili. Leniwa niedziela nie oferowała tylu rozrywek, ile dzisiaj.
  • Odpowiedz
@fantomasas: część mojej rodziny dziś poniosła klęskę polityczną ( ͡° ͜ʖ ͡°) a moja babcia walczyła o wolność, była w Solidarności jako jedna z wielu mniej ważnych działaczy. już nie żyje (ale nie przez to jak coś).
  • Odpowiedz