Wpis z mikrobloga

Ej mirki. Czy samochód może stać na poboczu bez świateł itd ileś dni? Na Puławskiej stoi ciężarówka która jest reklama jakieś restauracji i stwarza mega niebezpieczeństwo poprzez brak możliwości skorzystania z pobocza w razie nagłej potrzeby. Co można z tym zrobić #warszawa #pulawska
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mlodyinaiwny: jak nie ma zakazu parkowania to można. I nie trzeba świateł jeżeli teren jest oświetlony. Wydaje mi się że brak możliwości skorzystania z pobocza nie jest wystarczającym zagrożeniem by holowanie było zasadne.

Możesz za to zadzwonić że auto jest porzucone - np jak nie ma powietrza w kołach, nie ma tablic, ma wybite szyby. Możesz sprawdzić też w UFG czy ma aktualne OC - bez OC będzie odholowany natychmiast (na koszt właściciela).

Policja i straż miejska mogą odholować samochód na koszt właściciela gdy:

pozostawiono go w miejscu, gdzie jest to zabronione i utrudnia ruch lub w inny sposób
  • Odpowiedz
@dodgers: PORD Art 2. punkt 8

pobocze – część drogi przyległą do jezdni, która może być przeznaczona do ruchu pieszych lub niektórych pojazdów, postoju pojazdów, jazdy wierzchem lub pędzenia zwierząt;
  • Odpowiedz
@Mithrindil: najlepiej będzie, jeśli on sam wrzuci fotkę tego, to jasno ocenimy. Jest o tym w przepisach, Art. 46.
1. Zatrzymanie i postój pojazdu są dozwolone tylko w miejscu i w warunkach, w których jest on z dostatecznej odległości widoczny dla innych kierujących i nie powoduje zagrożenia bezpieczeństwa ruchu drogowego lub jego utrudnienia.
  • Odpowiedz
@dodgers: tak, masz rację. Mój błąd. Tak czy owak wydaje mi się że brak możliwości skorzystania z pobocza w przypadku niebezpiecznej sytuacji na drodze do nie jest zagrożenie bezpieczeństwa ani utrudnianie ruchu. Jak mówisz, trzeba by było ocenić. @mlodyinaiwny możesz zawsze zadzwonić na policję i to zgłosić - to nic nie kosztuje a oni już zinterpretują czy auto zagraża bezpieczeństwu czy nie.
  • Odpowiedz
@Mithrindil: no oczywiście, jesli musisz zatrzymać auto bo np. się zepsuje, to masz do tego pełne prawo, po to jest ten pas, ale jeśli chodzi o reklamę, to nic takiego nie powinno miec miejsca, nie do tego to służy
  • Odpowiedz
@dodgers: no właśnie tu się nie zgadzam. Jak dla mnie przepisy jasno stanowią że na poboczu można swobodnie parkować - i nieważne czy zepsuł Ci się samochód, czy stoi reklama, czy poszedłeś po bułki czy zostawiłeś auto i poleciałeś do Anglii - pobocze może służyć do postoju pojazdów.
  • Odpowiedz
Jak dla mnie przepisy jasno stanowią że na poboczu można swobodnie parkować - i nieważne czy zepsuł Ci się samochód, czy stoi reklama, czy poszedłeś po bułki czy zostawiłeś auto i poleciałeś do Anglii - pobocze może służyć do postoju pojazdów.

@Mithrindil: yyhmm, no... sprostowałem to wcześniej artykułem :p jezeli utrudnia ruch bądź stwarza chociażby najmniejsze niebezpieczeństwo, nie powinno go tam być
  • Odpowiedz
@dodgers: jeżeli utrudnia ruch lub stwarza niebezpieczeństwo to tak. Ale wg mnie fakt że w przypadku niebezpieczeństwa na drodze nie można skorzystać z pobocza to nie jest stwarzanie niebezpieczeństwa samo w sobie. Bo idąc takim tokiem myślenia to jazda samochodem powinna być zabroniona bo stwarza niebezpieczeństwo wypadku ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz