Wpis z mikrobloga

Zatem jedziemy dalej:

3. SOS
----------------------------------------------

1. Pomidory (najlepiej dobre z targu, "mięsiste")
2. Bazylia
3. Czosnek
4. Oliwa
5. Sól. pieprz

Kroimy pomedory w kostkę, wrzucamy do garnuszka
i gotujemy na ciapaję. Dodajemy soli, pieprzu, łyżeczkę oliwy
i ze dwa ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku

Podgotowujemy aż zrobi się smaczny sosik
Pobierz
źródło: comment_GuuEuq8Gvc3edbEmDDSp096p3BnmAEg8.jpg
Zatem, mamy wyrośnięte ciasto, mamy sos, i odsączoną mozarellę.

4 Wałkowanie
------------------------------------

Wykładamy blachę lub inne naczynie w którym będziemy piec
(Czsami piekę w takim ikeowskim do ciast)
folią i smarujemy oliwą. Na tym ręcznie - powtarzam ręcznie
rozwałkowywujemy ciasto starając się zrobić jak najcieńsze,
i okrągłe. Z tego co pamiętam ten etap zawsze był najtrudniejszy.
Używanie wałka spowoduje ze ciasto będzie smakowało jakby je ktoś rozwałkował...
Pobierz
źródło: comment_SdrPlUfYudeLxH8bENft8NjgIrx0qwVJ.jpg
Kolejność jest ważna. Ser idzie na spód. Nie odwrotnie :)
Zatem gdy już macie sos, obrzucacie go kostkami mozarelli.
Ktoś zapyta jak z pasków na które wcześniej pocieliśmy mozarrellę
zrobić kostki - nie da się pociąć na cienke paski, takze będą kostki ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Ciasto - sos - mozzarela - na to wg upodobań
Pobierz
źródło: comment_Sycqfepo1O1Dj5kkLM8DsJrGojzJ7mGH.jpg