Wpis z mikrobloga

Mam pytanie do osób bardziej doświadczonych w temacie:
Załapałem się do jednej firmy na praktyki wakacyjne, ale okazało się że inna firma do której też wcześniej startowałem zaprosiła mnie na kolejny etap rekrutacji. Zakładając że dostałbym się do tej drugiej firmy ( bardziej by mi odpowiadała ),
czy były by jakieś skutki rezygnacji z praktyk w firmie pierwszej ? Nic jeszcze nie podpisywałem w tej firmie, jedynie przeszedłem całą rekrutację i w momencie doniesienie wszystkich dokumentów jestem przyjęty. Czy np gdybym w przyszłości startował do firmy jeden z której bym teraz zrezygnował, podchodzili by do mnie inaczej niż do innych kandydatów ?
#rekrutacja #programowanie
  • 12
czy były by jakieś skutki rezygnacji z praktyk w firmie pierwszej

@Bouncer: Nie.

Czy np gdybym w przyszłości startował do firmy jeden z której bym teraz zrezygnował, podchodzili by do mnie inaczej niż do innych kandydatów

@Bouncer: Tak. Chociaż to zależy też od ich pamięci (musiałaby Cię rekrutować ta sama osoba) oraz stylu Twojego odejścia.
@Bouncer: Skutkow prawnych nie bedzie bo nie masz nic podpisanego, skutki wizerunkowe... Sprobuj negocjowac na ile mozliwe. Z jakiego powodu ta druga firma Cie bardziej ciagnie? Czy to mozliwe do osiagniecia/wynegocjowania w pierwszej firmie?
@zongobongo: @lukamd: Prawdopodobnie by pamiętali, ponieważ oddział tej firmy w moim mieście jest stosunkowo mały, dodatkowo rekrutacja ( po teście na codility ) była bardzo twarzą w twarz - kilka telefonów a następnie dłuższa rozmowa w ich siedzibie. Po odpowiedziach sądzę że chyba dla dobra mojego wizerunku nie powinienem tego robić, żeby nie ograniczać swoich możliwości w przyszłości. Co do mojej motywacji, to prosta sprawa: względy finansowe.
czy były by jakieś skutki rezygnacji z praktyk w firmie pierwszej ? Nic jeszcze nie podpisywałem w tej firmie, jedynie przeszedłem całą rekrutację i w momencie doniesienie wszystkich dokumentów jestem przyjęty.

@Bouncer: żadnych, chyba że jacyś nienormalnie ludzie tam pracują w rekrutacji, jak korpo, to nawet bym się nie przejmował.

Czy np gdybym w przyszłości startował do firmy jeden z której bym teraz zrezygnował, podchodzili by do mnie inaczej niż do
@Bouncer: Nie sluchaj @raz_dwa_trzy i @HetmanPolnyKoronny , praktykantow sie pamieta. Tak w korpo jak w malych firmach (w malych oczywiscie bardziej). A i wiesci sie rozchodza szybciej niz bysmy chcieli i ludzie szybko sie dowiaduja gdy ktos odstawi krzywa akcje - chyba nie sadzisz ze rekruterzy nie spotykaja sie z nikim i nie dziela sie co ciekawszymi przypadkami, nie? Zapamietaj sobie na przyszlosc, dobry networking to lwia czesc sukcesu zawodowego, nawet
@lukamd: chcesz mi powiedzieć, że nie przyjąłbyś kandydata, który kiedyś dostał się na praktyki, ale nie wziął w nich udziału? Serio? Rozumiem jakby odwalał na praktykach prawdziwe krzywe akcje, nie wiem przyszedł by pijany, ukradł coś, czy po prostu się #!$%@?ł lub nic nie umiał, ale to jest zwykła sytuacja, mało kto aplikuje o pracę lub praktyki do jednej firmy, szczególnie jak zaczyna i na dobrą sprawę jeszcze nie jest pewny
@HetmanPolnyKoronny: Jezeli ktos mi odskakuje w ostatniej chwili po calym procesie rekrutacji, jak ja juz odeslalem wszystkich innych kandydatow do domu, to zastanowilbym sie trzy razy zanim bym goscia wzial na stanowisko przy innej okazji. Informacja jest prosta - facet idzie tylko za kasa i nie zawaha sie zostawic mnie w srodku projektu jezeli ktokolwiek inny powachluje grubszym plikiem gotowki. Tak nie buduje sie zaufania u przedsiebiorcy (ani w zadnej innej
Idź tam gdzie twoim zdaniem będzie Ci lepiej, w tej "gorszej" firmie postaw sprawę jasno - masz lepszą ofertę (niekoniecznie finansowo). Jak są kumaci, to nie będą mieli pretensji, chyba że #januszebiznesu. Jakbyś dostał propozycję praktyk w Google albo Facebooku też byś miał takie wątpliwości?