Wpis z mikrobloga

Kukiz jest pożytecznym idiotą. W swojej kampanii, w jej centrum, umieścił jednomandatowe okręgi wyborcze. Teraz ludziom go popierającym (ale nie tylko) wydaje się, że jest to recepta na całe zło w Polsce, a przynajmniej dużą jego część. Już Komorowski i Duda zapowiadają, że poprą JOWy w wyborach do Sejmy. Czemu by mieli tego nie zrobić? Przecież do Senatu już PO wprowadziło ten wynalazek i de facto Senat został podzielony między PO i PiS. To się opłaca tylko tym dwóm partiom, bo tylko one są w stanie wprowadzić swoich kandydatów. Może gdzieś jakiś lokalny działacz PSL lub SLD wejdzie, może będzie z kilku przedstawicieli mniejszości niemieckiej, jakiś niezależny. Nie macie co się łudzić, że znajdzie się tam Korwin albo ktoś inny. Ba, tych wybranych sobie nie odwołacie (chyba, że przy kolejnych wyborach).

Nie ma to jak pod płaszczykiem anty systemowości umożliwić początek zmian, które mają na celu wzmocnienie duopolu PO-PiS.

#niepopularnaopinia #wybory #kukiz #korwin
  • 41
  • Odpowiedz
@erbo: Nie, czemu ma być inaczej w Sejmie? Pokazuję, że zrobili to w Senacie, więc nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobili to samo w Sejmie. Popatrz na przykład Wielkiej Brytanii, masz praktycznie to samo. UKIP dostał prawi 4 miliony głosów - mają JEDNO miejsce w swoim parlamencie. Partia Pracy - 9 milionów głosów (2,5 razy więcej niż UKIP), a dostali 232 miejsca (dokładnie 232 razy więcej niż UKIP). Szkocka Partia
M4rcinS - @erbo: Nie, czemu ma być inaczej w Sejmie? Pokazuję, że zrobili to w Senaci...

źródło: comment_e8Pabq5rhETRnJW7NUNjYckpTzgJgJfC.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@M4rcinS:
Ogarnij że JOW do Senatu jest 4,6x większy niż do Sejmu.
Ogarnij że nigdy nie było wyborów do Sejmu z możliwością kandydowania niezależnych od 1991 roku.
Ogarnij wyniki z 1993 roku.
  • Odpowiedz
Teraz ludziom go popierającym (ale nie tylko) wydaje się, że jest to recepta na całe zło w Polsce, a przynajmniej dużą jego część

@M4rcinS: a skad taki wniosek wyciagnałes?
  • Odpowiedz
@edgar_k: Po fakcie, że Kukiz nie ma praktycznie innych postulatów (znasz jego pomysły np.: na sprawy międzynarodowe, gospodarcze, stosunek UE-Polska?), można więc przyjąć, że to było głosowanie na osobistość i te nieszczęsne JOWy. Napisałem o tym na samym początku postu.

@erbo: Powiedz mi jak każdy z tych punktów które wymieniłeś ma sprawić, że nie zaistnieje sytuacja w której 2 partie, w tym wypadku PO i PiS, zgarną praktycznie każdy możliwy
M4rcinS - @edgar_k: Po fakcie, że Kukiz nie ma praktycznie innych postulatów (znasz j...

źródło: comment_E7z9y5FIn61EPmxW11yoQTI3nSepbGmq.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@M4rcinS: PiS za tym nie jest, bo PiS ma więcej elektoratu negatywnego, a JOW-y to głosowanie w dużej mierze na "mniejsze zło". Bo kandydat PO i PiS *(jaki by on nie był) już na starcie ma 25-30% poparcia od elektoratu swojej partii, więc cała reszta będzie głosować.
  • Odpowiedz
@erbo: Ależ ja ciebie proszę o wytłumaczenie gdzie jest błąd w moim rozumowaniu. Może wyprowadzisz mnie z błędu, przyznam ci rację. Napisałem co myślę o twoich 3 punktach, coś źle robię?
@grzegorz-zielinski: No w pewnym sensie. ( ͡º ͜ʖ͡º)
@maciej-kalinowski: Też nad tym się zastanawiałem, ale wydaje mi się (nie jestem pewien), że długofalowo będzie to działało na ich korzyść. Jak się ludzie zdenerwują
  • Odpowiedz
@erbo: Po wprowadzeniu JOW PO będzie miało na oko jakieś 60-70% mandatów, PiS 20-25%, kilka mandatów zgarnie Ruch Autonomii Śląska i PSL. Czy to ludzie będą wybierać kandydatów? No oczywiście, ŻE NIE, tak samo jak nie ludzie wybrali prezydenta. Gdyby panowie Duda albo Komorowski byli z PSL i SLD, a Ogórek i Jarubas z PO i PiS to wyniki by były dokładnie odwrotne. To samo będzie po wprowadzeniu JOW- żelazny elektorat
  • Odpowiedz
@M4rcinS: @maciej-kalinowski:
Ogarnijcie wyniki wyborów na prezydentów i burmistrzów, a potem piszcie takie bajki i fantasmagorie.
Serio nie mam czasu tłumaczyć oczywistych oczywistości.

Polecam też wyniki wyborów w JOWach na Ukrainie.
  • Odpowiedz
@erbo: ale wybory do parlamentu nie odzwierciedlają poparcia dla partii lub lokalnych komitetów w wyborach lokalnych. Spójrz na przykład PSLu - to w Polsce.

No dobra, to "ogarniam" te wybory do parlamentu na Ukrainie. Sprawdzam ordynację - mieszkana, połowa z list krajowych, druga połowa w JOWach. Dobra, sprawdzam kto wygrał te wybory - z list krajowych weszło 5 partii - Front Ludowy - 64 miejsca, Blok Poroszenki - 63 miejsca, Samopomoc
  • Odpowiedz
@erbo: Sytuacja Polski i Ukrainy diametralnie się różni, raczej należy porównywać nas do krajów Europy zachodniej, niż niedemokratycznych, oligarchicznych krajów wschodu.
  • Odpowiedz
ale wybory do parlamentu nie odzwierciedlają poparcia dla partii lub lokalnych komitetów w wyborach lokalnych.

@M4rcinS:

A wiesz dlaczego mistrzu intelektu?
BO LOKALNE KOMITETY NIE STARTUJĄ DO PARLAMENTU!!!!!!!
A wiesz dlaczego?
PRZEZ PRÓG WYBORCZY 5% KTÓRY W 1993 DAŁ z 4,6MLN GŁOSÓW - 0 MANDATÓW W SEJMIE.
Podczas gdy SLD za 2,8MLN głosów dostało 177 mandatów.
  • Odpowiedz
Sytuacja Polski i Ukrainy diametralnie się różni, raczej należy porównywać nas do krajów Europy zachodniej, niż niedemokratycznych, oligarchicznych krajów wschodu.

@M4rcinS:
Gówno prawda, polskiej demokracji zdecydowanie bliżej do Ukrainiy niż krajów Europy zachodniej, poza tym gdzie w Europie zachodniej masz JOWy i demokrację od 25 lat? xD
  • Odpowiedz
Co prawda ponad 90 miejsc dostali różni kandydaci niezależni, ale nie ma to jakiegoś przełożenia na nasze warunki

@M4rcinS: Oczywiście że ma przełożenie na nasze warunki bo w Polsce w wyborach lokalnych tak samo wygrywają kandydaci niezależni, a nie partyjni.
  • Odpowiedz
@erbo: Ta "niezależni", przecież te 90 miejsc tych "niezależnych" to miejsca oligarchów, kryminalistów wspieranych i sponsorowanych przez Rosję. Dobre sobie "niezależnych".

Dokładnie dlatego trzeba znieść próg wyborczy, a nie wprowadzać JOW-y, które tak jak już udowodniłem zabetonują scenę, bo wyborcy PO i PiS nie zagłosują na kandydata, tylko na kandydata SWOJEJ partii, tym samym zmuszając resztę wyborców do głosowania na "mniejsze zło".
  • Odpowiedz