Wpis z mikrobloga

Powiedzcie mi, czy jako ateiści wolelibyście zagłosować na Grzegorza Brauna czy na Janusza Palikota?
Jestem ateistą i z tej dwójki po tysiąckroć bardziej wolę Brauna, co więcej naprawdę mam ochotę oddać na niego głos w tych wyborach, zastanawiam się czy inni ateiści też mają takie podejście.
#ateizm #ankieta #wybory #palikot #braun
  • 55
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@neib1: Dla mnie wyznacznikiem wyboru, tzn. kryterium jakie stosuje jest stosunek do wolności, wolnego rynku, podatków i tak dalej, i dlatego mimo, że jestem ateistą to głosuję na fundamentalistę katolickiego. Celem ankiety było sprawdzenie czy jest więcej takich osób. I wynika z tego jednoznacznie, że właśnie ateizm nie jest głównym wyznacznikiem wyboru tylko wcale nim nie jest. Ludzie olewają tę sferę swojego życia i życia kandydata, bo są rzeczy ważniejsze.
  • Odpowiedz
@neib1: Jak powinienem je zadać? Jak Ty byś je zadał? Chciałem poznać opinię ateistów w obliczu takiego dylematu. Myślałem, że łatwo zrozumieć z tego pytania moje intencje i że jest jednoznaczne. Następnym razem się poprawię.
  • Odpowiedz
@polny_zwierz:
Jaki by nie był Braun i ile wad by nie posiadał, ten człowiek jest wiarygodny i robi wrażenie prawdziwego patrioty, męża stanu, po prostu człowieka honoru, a to w dzisiejszym świecie coś, czego nie posiada prawie żaden polityk.
  • Odpowiedz
@polny_zwierz: Jest strasznie tendencyjne. Ludzie biorą takie rzeczy pod uwagę, ale do wyboru dałeś jednego gościa budzącego nienawiść, a z drugiej gościa, który budzi pewną sympatię. Jedyne co to udowadnia to, ze ateizm nie jest głównym wyznacznikiem. Żeby udowodnić, ze nie jest nim wcale musiałbyś mieć dwóch rak samo mniej więcej lubianych gości z tym ze jeden byłby katolem a drugi ateuszem i otrzymać wynik zbliżony.
Pytanie zadałeś tez w
  • Odpowiedz
@polny_zwierz: Co ma wiara do polityki? Ja mogę wierzyć w latający po kosmosie talerz z makaronem i nie ma to nic wspólnego z tym, że jako prezydent zmniejsze podatki i zlikwiduje nadmierną biurokrację. Możesz być debilem katolikiem i głosować od 25 lat na pis, możesz być mądrym katolikiem i wiedzieć, że nie wszyscy wyznają Twoją wiare a przy okazji nie narzucać im tego. Brzmisz troche jakbyć zakładał ateista=rozważny i obiektywny
  • Odpowiedz
@neib1: Pytam o tych dwóch konkretnie, bo zabawna jest sytuacja, gdy kandydat antyklerykalny zbiera mniej głosów od ateistów niż fundamentalista katolicki oraz dlatego, że mój kolega, znany wykopowy lewak, po tym jak stwierdziłem, że takie zjawisko zachodzi, powiedział, że dane wziąłem z d--y jak mi wygodnie. Jak widać miałem rację. Nie rozumiem dlaczego pytanie jest tendencyjne, chyba tylko dlatego, ze sam napisalem jaki jest moj wybor, bo poza tym startuja
  • Odpowiedz
@A-K-G: wyjasnilem komentarz wyzej dlaczego powiazalem tych dwoch z wyborcami niewierzacymi. Oczywiste jest, ze jedyne co sie liczy to patriotyzm i poglady wolnosciowe, ale sa ludzie, ktorzy uwazaja ze ateisci nie zaglosuja na katola. Pokazalismy im ze sie myla
  • Odpowiedz
@polny_zwierz: Jestem ateistą z zainteresowaniami w stronę buddyzmu ale i tak zawsze podobało mi się podejście Brauna. Dlatego głosuję na niego i nie widzę żadnych przeszkód by ateiści nie mieli oddawać głosów na Chrześcijan/katolików. Trzeba być świadomym tego że nasz kraj od dawien dawna jest krajem chrześcijańskim i ja to toleruję, nie mam zamiaru na siłę tego negować i przekonywać że jest inaczej.

Zresztą Palikot to straszna bieda umysłowa w
  • Odpowiedz
Powiedzcie mi, czy jako ateiści wolelibyście zagłosować na Grzegorza Brauna czy na Janusza Palikota?

W sumie nie jestem ateistą, ale...
@polny_zwierz: Drugi nie, no po prostu nie. Miejmy jakąś godność.
Pierwszy - też nie. Niby w jednym z wrzuconych na wypok wywiadów mówi, że jemu nie przeszkadza to, że ktoś jest ateistą, joginem czy muzułmaninem, o ile jest dobrym człowiekiem. Mimo wszystko obawiałbym się kato-talibanu.
  • Odpowiedz
Zresztą Palikot to straszna bieda umysłowa w porównaniu do Pana Brauna i aż się dziwię że się o takie rzeczy pytasz.

@Namarin: Już parę razy tłumaczyłem czemu zestawiam tych dwóch kandydatów pod kątem głosów ateistów. Jeden jest antyklerykałem (z naciskiem na ostatnie dwie sylaby) i pewnie myśli sam o sobie, że jest kandydatem ludzi niewierzących. Co więcej, jest taki stereotyp, że ateista to lewak. Napisałem gdzieś, że Braun zgarnia więcej
  • Odpowiedz
@polny_zwierz

Wybacz, nie czytałem wszystkich komentarzy i odpowiedzi w twoim wątku. W zasadzie nigdy tego nie robię jeśli jest ich dużo. Przeczytałem tylko twój pierwszy wpis i na niego odpowiedziałem :)
  • Odpowiedz