Wpis z mikrobloga

Jak otworzyć pub z jedzeniem w Polsce (w kontekście procedur administracyjnych)?

Trzeba:
-zarejestrować działalność gospodarczą,
-zgłosić się do ZUS-u,
-złożyć wizytę w Urzędzie Skarbowym,
-zaopatrzyć się w kasę fiskalną,
-upewnić się, że:
-nasz lokal jest odpowiednio wysoki i oświetlony,
-posiadamy 2 toalety, umywalkę i zlew (z ciepłą i zimną wodą),
-powierzchnie w kuchni powinny być łatwozmywalne,
-posiadamy szatnię,
-"odpowiednio" wyposażyliśmy i ułożyliśmy kuchnię,
-mamy odpowiednią ilość pomieszczeń, jeśli chcesz przygotowywać warzywa i mięso,
a po tym przejść pozytywnie odbiór Sanepidu...
-zdobyć pozwolenia na sprzedaż alkoholu (płatne),
-wykupić licencję od ZAiKS-u na puszczanie muzyki,
-zapoznać się z prawem pracy,
-zgłosić się do PIP-u,
-po zatrudnieniu pracowników, wysłać ich na badania oraz przeprowadzić szkolenie BHP,
-założyć zeszyty do monitorowania temperatur w lodówkach i zamrażarkach, dostaw oraz mycia podłóg i sprzętów,
-ogarnąć księgowość,
-opłacić ZUS,


i voila - gotowe!


Jak otworzyć pub z jedzeniem w normalnym kraju?
-otworzyć pub,

gotowe!


#polska #neuropa #4konserwy #2zdrajcy #gastronomia #dzialalnoscgospodarcza
  • 159
  • Odpowiedz
@pabloooga: powaznie? Prowadze od 5 lat biznes w UK, mysle, ze sam sie musisz douczyc.

1. bierzesz kase
2. kupujesz biznes
3. otwierasz firme

reszte w UK dogrywasz po rejestracji LTD. Tyle na ten temat, ale zapewne tego nie wiedziales.
  • Odpowiedz
@pabloooga: pozatym jeszcze coś "boguś", to co ty tu wkleiles to jest jak chcesz rejestrowac lokal, jezeli kupujesz pub to jest on juz zarejestrowany, a licencje robisz po ltd bo zeby mogli cie sprawdzic to lokal musi stac.
  • Odpowiedz
@pabloooga: pozatym hurr durr twoje, w polsce niema biurokracji a w uk jest?

It doesn’t cost anything to register and your registration can’t be refused.


Czekam znajdz mi taki fajny urząd w polsce, gdzie nic nie placisz za rejestracje.
  • Odpowiedz
@krolikbartek: Bedąc kierownikiem w angielskim cocktail barze, który również serwuje jedzenie..... to nie. Wygląda tutaj to dokładnie tak samo. Może prócz logów mycia podłóg ;)
  • Odpowiedz
Nawet jak się zatruję i będzie powództwo cywilne to wytoczy przeciw mnie armię adwokatów, milion ekspertyz, terminy rozpraw w czasie pracy i koniec końców wyrok będzie niekorzystn


@brakujacychromoson: dlatego wolność rynkowa powinna iść w parze z prostym ale EGZEKWOWANYM prawem. Wolność, (własność), sprawiedliwość ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@krolikbartek: I truć ludzi salmonellą...Żenada, po prostu żenada. Normalnością jest właśnei spełnianie norm samitarnych a nie sytuacja gdy ktoś może pierdnąć i otworzyć sobie bar, nie stosując się do żadnych norm i truć ludzi.
  • Odpowiedz
A jeśli miałyby to być prywatne firmy nadające certyfikaty, to nie widzę powodu dla którego mieliby go dawać wszystkim, którzy dadzą w łapę - po pierwsze dlatego, że certyfikaty straciłyby na jakości i cenie, a po drugie ze względu na możliwą odpowiedzialność w tym zakresie - zaświadczaliby o czymś nieprawdziwym, czyli by oszukiwali (podobnie jak sprzedawca zresztą).


@krolikbartek: Prywatnej firmy nie wyślesz na niezapowiedzianą kontrolę.
  • Odpowiedz
@krolikbartek: ta....

Pierwsze trzy załatwiasz tylko wizytą w urzędzie podczas rejestracji. Urząd sam wyśle dokumenty do ZUS i US.
Kasa fiskalna? Logiczne chyba co nie?
"Upewnić się, że..." po co ten myślnik? Wprowadza czytelnika w błąd twierdząc, że jest to kolejny podpunkt...
Odnośnie wymogów lokalu i sanitarnych... ciężko mi
  • Odpowiedz
@krolikbartek: niemal wszystko to samo co przy prowadzeniu zwykłego spożywczaka osiedlowego, a i tak na końcu sprzedawana żywność może być zatruta i to wszystko w rzeczywistości nie chroni konsumentów, a jedynie utrudnia życie przedsiębiorcy i drenuje jego kieszeń
  • Odpowiedz