Wpis z mikrobloga

Jak otworzyć pub z jedzeniem w Polsce (w kontekście procedur administracyjnych)?

Trzeba:
-zarejestrować działalność gospodarczą,
-zgłosić się do ZUS-u,
-złożyć wizytę w Urzędzie Skarbowym,
-zaopatrzyć się w kasę fiskalną,
-upewnić się, że:
-nasz lokal jest odpowiednio wysoki i oświetlony,
-posiadamy 2 toalety, umywalkę i zlew (z ciepłą i zimną wodą),
-powierzchnie w kuchni powinny być łatwozmywalne,
-posiadamy szatnię,
-"odpowiednio" wyposażyliśmy i ułożyliśmy kuchnię,
-mamy odpowiednią ilość pomieszczeń, jeśli chcesz przygotowywać warzywa i mięso,
a po tym przejść pozytywnie odbiór Sanepidu...
-zdobyć pozwolenia na sprzedaż alkoholu (płatne),
-wykupić licencję od ZAiKS-u na puszczanie muzyki,
-zapoznać się z prawem pracy,
-zgłosić się do PIP-u,
-po zatrudnieniu pracowników, wysłać ich na badania oraz przeprowadzić szkolenie BHP,
-założyć zeszyty do monitorowania temperatur w lodówkach i zamrażarkach, dostaw oraz mycia podłóg i sprzętów,
-ogarnąć księgowość,
-opłacić ZUS,


i voila - gotowe!


Jak otworzyć pub z jedzeniem w normalnym kraju?
-otworzyć pub,

gotowe!


#polska #neuropa #4konserwy #2zdrajcy #gastronomia #dzialalnoscgospodarcza
  • 159
  • Odpowiedz
@little-illusion-machine: mówiłem o wysoko rozwiniętych - w biedniejszych krajach nikt nie zwraca uwagi na takie pierdoły i można sobie spokojnie otworzyć kuchnię w domu/na ulicy, co jest źródłem zarobku masy ludzi

poza tym, co to za argument, że "gdyby tak było lepiej, to już jakiś kraj by to wprowadził" - od kiedy to państwa wprowadzają tylko te rozwiązania, które są korzystne?
  • Odpowiedz
@krolikbartek: #!$%@? masz pojęcie o gastronomi, w którym takim ohoho normalnym kraju ale podkreslam NORMALNYM nie jakims #!$%@? jak polska XDD wystarczy po prostu otworzyc pub? chyba w jakiejs etiopi gdzie nie ma sanepidu to pewnie ze se otworzysz ale po co jak tam #!$%@? nie ma nic
  • Odpowiedz
@little-illusion-machine: Napisałem wyżej, że w rozwijających się krajach, czy rozwiniętych, ale nie na b. wysokim poziomie, często działa to właśnie w ten sposób jak napisałem.
Zresztą zgodzisz się chyba, że wymogi w Polsce są zdecydowanie przesadzone, a cała procedura zbiurokratyzowana?
  • Odpowiedz
@krolikbartek: Generalnie otwierając lokal z żywnością odwalasz prowizorkę i kłamiesz, bo i tak nikt nie przestrzega sanepidowskich przepisów. Szafka na ubrania robocze czyste i brudne zbita ze sklejki w korytarzu, pomieszczenia na urządzenia chłodnicze nie ma, bo bazujesz na codziennych dostawach świeżych produktów, zlewu do mycia jaj nie ma, bo zamawiasz umyte, blaty na kuchni sobie poustawiasz tak, żeby drogi wędrówki produktów czystych nie mieszały się z brudnymi i jakoś ten
  • Odpowiedz
@bambambam: Zdaję sobie z tego sprawę, opisałem jak to powinno wyglądać (mniej więcej). Realia są oczywiście takie, że zawsze się jakieś triki stosuje czy na czymś kręci, żeby przez to przejść :)
  • Odpowiedz
@krolikbartek:

zapoznać się z prawem pracy

W normalnym kraju nie ma prawa pracy, które w Polsce stanowi np., że każdy ma swobodę nawiązywania stosunków pracy, reguluje kwestię zatrudniania młodocianych czy odpowiedzialności za wykroczenia przeciwko prawom pracownika?

ogarnąć księgowość

W normalnym kraju nie ma księgowości?
  • Odpowiedz
Mogą się przyczepić choćby do konkretnych szczepów bakterii i stwierdzić, że z ich powodu pub zagraża zdrowiu klientów. Przy czym te konkretne szczepy są wszechobecne w naturze i najczęściej występują w...szpitalach.


@Aleksander_Newski: to że jakiś szczep bakterii występuje w szpitalach to nie oznacza że jest bezpieczny dla zdrowia. Ba, podejrzewam nawet że jeśli zbierzesz w jednym miejscu ludzi o osłabionym zdrowiu to co bardziej niebezpieczne szczepy pojawią się tam i szybciej
  • Odpowiedz
@Poczmistrz_z_Tczewa: Zastanawiałem się nad tym "krajem", bardziej pasowałoby społeczeństwo - ale tak, nie ma.
Co do państwa sprawa ma się inaczej. Liczyłem, że małą dawkę uproszczenia zrozumiecie i będziecie traktowali tego dosłownie ;)
  • Odpowiedz