Aktywne Wpisy
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
Dlaczego faceci muszą być tacy agresywni, bez emocji, empatii i człowieczeństwa? Zero ludzkich odruchów, tylko maszyny, którym nadrzędnym celem jest zarabiać hajs, bo nie liczy się dla nich być, tylko mieć, i to nie dla siebie, ale by pokazać się innym, że jest lepszy. Pieprzony wyścig szczurów. Na co to komu? Rywalizacja w imię czego? Tylko coraz lepszy telewizor, samochód, zamiast skupić się na budowaniu szczęścia na rzeczach niematerialnych.
Trudno dziś przez
Trudno dziś przez
Trzeba:
-zarejestrować działalność gospodarczą,
-zgłosić się do ZUS-u,
-złożyć wizytę w Urzędzie Skarbowym,
-zaopatrzyć się w kasę fiskalną,
-upewnić się, że:
-nasz lokal jest odpowiednio wysoki i oświetlony,
-posiadamy 2 toalety, umywalkę i zlew (z ciepłą i zimną wodą),
-powierzchnie w kuchni powinny być łatwozmywalne,
-posiadamy szatnię,
-"odpowiednio" wyposażyliśmy i ułożyliśmy kuchnię,
-mamy odpowiednią ilość pomieszczeń, jeśli chcesz przygotowywać warzywa i mięso,
a po tym przejść pozytywnie odbiór Sanepidu...
-zdobyć pozwolenia na sprzedaż alkoholu (płatne),
-wykupić licencję od ZAiKS-u na puszczanie muzyki,
-zapoznać się z prawem pracy,
-zgłosić się do PIP-u,
-po zatrudnieniu pracowników, wysłać ich na badania oraz przeprowadzić szkolenie BHP,
-założyć zeszyty do monitorowania temperatur w lodówkach i zamrażarkach, dostaw oraz mycia podłóg i sprzętów,
-ogarnąć księgowość,
-opłacić ZUS,
i voila - gotowe!
Jak otworzyć pub z jedzeniem w normalnym kraju?
-otworzyć pub,
gotowe!
#polska #neuropa #4konserwy #2zdrajcy #gastronomia #dzialalnoscgospodarcza
@pabloooga: Rozumiem, że dzisiaj jak tak zrobi, to przyjdzie Sanepid i zamknie ją w Sztumie i to Sanepid jest głównym powodem, dlaczego tak nie robi?
@pabloooga: Wymagają w bardzo zbiurokratyzowany sposób, zakładanie działalności gastronomicznej w Polsce to udręka w odniesieniu do tego jak to mogłoby wyglądać.
a jak mam wydawać te certyfikaty o jakości tego miejsca rozciągniętej w czasie ?
No nic, praca organiczna:)
Przeczytaj jeszcze raz kilka komentarzy wyżej, bo chyba się zgubiłeś.
idę spać ;)
@krolikbartek: dlatego ja leję na te wszystkie maćiwody i ściemy przed wyborami,
KEEP CALM
i
głosuj na
#korwin
(。◕‿‿◕。)
od 40 lat niezmiennie głosi że potrzeba wolnego rynku, tylko on.
@brakujacychromoson: ble ble ble. Ja i tak zjem u poleconego / zapytam znajomych / poczytam opinie, z państwowa sowiecka kontrola "dla naszego dobra" o którą nie proszę - się nie sprawdza.
Załóż sobie swój sanepid, chodź tylko do barów które on poleca i gotowe. A odemnie się odwal jak chcę taniego "nie sanepidowego" hot-doga to mój problem jak się rozchorują/umrę
oświeć mnie i napisz w skrócie
Czy też wolisz uprawiać chwastową propagandę krula, udając przy tym jakiś ty mądry?
@bambambam: Nie wiem jak jest w żywności, ale przykład z życia z sanepidem - nie pozwolili otworzyć gabinetu stomatologicznego bo jeden kran miał za krótką dźwignię do odkręcania. i do wymiany.
Poza tym, mam 32 lata i że swoich osiągnięć zarówno zawodowych jak i osobistych jestem zadowolony.
A prawda jak wiedzą ludzie od gastronomii/logistyki jest taka że wszędzie się trafią kwiatki a kontrole bardzo mało dają oprócz właśnie zmniejszania konkurencji - a to pogarsza też jakość usług, również w zakresie o który pisaliście.
a słyszałeś o służbie weterynaryjnej ? te chore #!$%@? chodzą po prywatnych, powtarzam PRYWATNYCH ubojniach i niczym ubeki sprawdzają czy mięso jest zarażone
jeśli ja, jako dorosły i wolny człowiek będę chciał kupić niezarażone mięso, to sam będę je sprawdzał, #!$%@? że nie znam się na weterynarii
zawsze mogę z każdym kotletem lecieć do weterynarza i bulić mu kasę bo tak