Wpis z mikrobloga

#sf2 #symfony2
http://symfony.com/doc/current/best_practices/web-assets.html

Czemu w web trzymać assety?
Czy jak trzymam w bundle/resources i zrobię symlinka to jest bardzo źle?
Wydaje mi się, że ten sposób jest łatwiejszy do ogarnięcia w przypadku kilku projektów w jednej instalacji. Dzięki temu mogę np. mieć kilka plików o takiej samej nazwie (np. main.css, sidebar.css, itp)..
chyba że w web zrobię web\MyBoundle\css ale i tak bym grupował ale nie widzę za bardzo sensu... może ktoś coś dopowiedzieć?
  • 7
@qwelukasz: Symlinki są tworzone przez symfony. Musisz tylko odpalić komendę z konsoli. Komenda ta działa też na windowsie (kopiuje pliki zamiast robić link).

Rzuć też okiem na Assetic.

Nie wiem czemu chcesz robić kilka projektów na jednej instalacji, ale brzmi to cudacznie. Nic tym raczej nie zyskasz, a możesz mieć masę problemów.
@Damian1998: Nie mówię że chcę, to był przykład.

Symlinki zrobiłem tak:

php app/console assets:install --symlink
Czyli ostatecznie jak? Lepiej trzymać to w web?

Fajna sprawa z assetic...
Czyli wychodzi na to że zamiast assetów lepiej używać assetic bo daje większe możliwości i - teoretycznie - jest prostsze ;)
@qwelukasz: Jeżeli używasz assetica, to musisz JS i CSS kompilować i kompresować, więc można surowe pliki trzymać poza /web. Co do obrazków: jeżeli to coś do twojej strony, a nie do samodzielnego bundla, to ja bym trzymał w /web.
@Damian1998: powiedz mi jeszcze jak zaimplementować Twitter Bootstrap 3 do SF2 tak aby w formularzach stosował poprawne style?
Widzę że są niby jakieś boundle do tego, ale z tego co wiem można też samemu to zrobić ale nie wiem czy jest sens..
@qwelukasz: Tak. Ale lepiej skonfiguruj to globalnie, jeżeli chcesz go używać wszędzie. Ten szablon sprawia, że elementy html są dostosowane do bootstrapa (tj. mają odpowiednie klasy). Oprócz tego musisz oczywiście załadować jeszcze bootstrapa na własną rękę.
Tak. Ale lepiej skonfiguruj to globalnie, jeżeli chcesz go używać wszędzie.

@Damian1998: w sensie skopiować ten fragment kodu do szablonu głównego, po którym dziedziczę szablon strony?
Czy lepiej zrobić to z posiomu app/config/config.yml?