@Colek: Jak nie wiesz po co instalować, to przetestuj najpierw LiveCD. Z Linuksem i jego dystrybucjami jest tak, że niektóre się kocha od pierwszego wejrzenia, a inne nienawidzi :P
@nurvanall: to ja dziękuję za taką radę :) Jako totalny laik jeśli chodzi o linuxy (jedynie kiedyś bawiłem się z Ubuntu), zainstalowałem sobie kiedyś Mandrive. Troszkę na niej popracowałem - nie powiem, było nawet całkiem ok. Ale po pewnym czasie coś zaczęło się za przeproszeniem #!$%@?ć. Miałem na tym samym laptopie jeszcze win xp, więc wróciłem na winde, ale za #!$%@? nie mogłem rozpracować, jak usunąć mandrive zostawiając winde. I tak
@draqul: No najprościej wziąć LiveCD, zrobić format odpowiednich partycji na NTFS albo je zwyczajnie usunąć i poszerzyć partycje Windy o wolne miejsce. Najczęściej trzeba jeszcze potem naprawić bootloader Windy za pomocą płytki z Windą.
@nurvanall: no właśnie... Nawet przeczytanie tego ze zrozumieniem dla takiego laika jak ja jest męczące. A co dopiero zajęcie się tym :) Przez jakiś rok męczyłem się z dwoma systemami na dysku, ale tamten laptop poszedł już na zasłużoną emeryturę. Teraz odkrywam zalety i wady win8. Na początku było tragicznie, ale powoli się przekonuję.
@Colek: pytanie podstawowe: co chcesz osiągnąć instalując drugi system operacyjny? Jeśli chcesz potraktować to serio, to po pierwsze, zje Ci to mnóstwo czasu, nie miej żadnych wątpliwości co do tego. Jeśli chcesz nauczyć się choćby podstawowej obsługi innego systemu operacyjnego, to tak, zdecydowanie warto. Jeśli chcesz mieć po prostu drugi system do podstawowego używania komputera, to moim skromnym zdaniem nie warto - Windows ma lepsze darmowe aplikacje i mnóstwo rzeczy robi
Komentarz usunięty przez moderatora