Wpis z mikrobloga

Mirasy co to się #!$%@? to ja nie wiem... Krótki wstęp: apka zbiera lokacje na świecie dla danego użytkownika i przekazuje koordynaty do odpowiedniego serwisu celem pobrania pogody w tychże miejscach... Ja to teraz muszę naprawiać w całej aplikacji, bo wszystkie zapytania lecą po Id ( ͡° ʖ̯ ͡°)

if (lat <= 0 || lon <= 0)
{
result.ErrorMessage = "Both coordinates should be greater than 0";
return result;
}
weatherInfo.Id = Convert.ToInt32(String.Format("{0}{1}", lat, lon));

#programowanie #informatyka #januszeprogramowania no i nie może zabraknąć #itgraduate
  • 17
@krecikBMC: a nie lepiej juz na poziomie setera/konstruktora gdzie ustawiasz lat lub lon ustawiac ten error message i potem tylko sprawdzac jakas metodka hasError() i zwracaloby return result.ErrorMessage. Moglbys od razu sprawdzac inne bledy itp.
@rancosster: @Lizbona: @edgar_k: LUDZIE! ten if ogranicza działanie apki do północno-wschodniej części świata, bo resztę odrzuca! Czyli np. nie pobierze żadnych lokacji z Argentyny (np. lat = -60, long = -30). Do tego składanie Id z lat i long jest chore, bo właśnie wspomniane lokacje z Argentyny będą wywalać exa (Konwersja stringa "-60-30" na int). C'mon...
@rancosster: jaki jest błąd? Aplikacja działa w obrębie całego świata. Do konta użytkownika jest przypisane "Buenos Aires", które ma koordynaty latitude (w kodzie lat) = -30 i longitude (tutaj lon) = -60 (wartości z dupy, bo teraz nie pamiętam, ale obie są ujemne). W ifie warunek będzie spełniony i wyjdzie z metody nie pobierając pogody dla tego miejsca (pierwszy błąd). Jak usunę tego ifa (co zlikwiduje mi problem nie pobierania pogody
jaki jest błąd? Aplikacja działa w obrębie całego świata.

@krecikBMC: a tego to nie wiemy - MSG ktory sie pojawia oznacza, ze obsluguje tylko lat i long dodatnie - moze taki byl design? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@krecikBMC: nie no wiadomo, ze robie heheszki, ale to chyba jedyne co mozna powiedziec o konwersji na inta stringa sklejanego z dwoch innych intow bez uzywania brzydkich slow ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@edgar_k: oj czepiasz się. Jakby przesuwać każdą zmienną w górę o pół zakresu i dopełniać zerami w konwersji, to uzyskamy prawidłowy unikalny id dla każdej możliwej lokacji ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@krecikBMC: no to mówię, że pół zakresu. Ale trzeba dopełnić zerami bo : 1 + 100 = 101 oraz 100 + 1 = 101 a powinnismy miec 1+100 oraz 100 + 001 ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@krecikBMC: kiedyś współpisałem system komunikujący się z zewnętrzną usługą, która dostarczała nam współrzędne zdarzeń (szkody komunikacyjne). Jakiś niewydarzony kretyn wpadł na pomysł, by brak współrzędnych oznaczać jako x, y: -1, -1. Potem były pytania od klienta, skąd się bierze na mapie likwidatorów zlecenie w Zatoce Gwinejskiej ( ͡° ʖ̯ ͡°).