Wpis z mikrobloga

#warszawa #poznan #wycieczka

Chciałbym pojechać sobie do Poznania(nigdy nie byłem) na cały dzień-pozwiedzać co tam macie ciekawego i sprawdzić tamtejszą gastronomię.Mam w związku z tym kilka pytań:
-planuje wyjechać z Warszawy mniej więcej o 5 rano-wybrać busa/autokar/pociąg? Aha,jak cenowo wygląda każda z opcji?
-gdzie zjeść(tak do 30-35 zł obiad,jakieś mięsne danie+zupa)?
-co zwiedzić?
  • 19
@ImOut: Jeden dzien to bardzo malo. Zwiedzanie samych burgerowni moze zajac sporo czasu, a gdzie miejsce na zabytki... Czyms szczegolnym sie interesujesz? Przykladowo, jesli lubisz historie wczesnej Polski, to musisz odwiedzic Ostrow Tumski.
@Zashi:

Nie bardzo kręcą mnie katedry/stare miasta,ogólnie chciałbym sobie pospacerować.Aha,i jeszcze jedno pytanie:
-gdzie można na miejscu kupić koszulkę związaną z Poznaniem co bym miał na pamiątkę po wycieczce?
@ImOut: Pociąg to zdecydowanie najszybsza i najwygodniejsza opcja obecnie. Chyba że chcesz jak najtaniej, to polski bus, ale jedzie przez Łódź, więc trochę to trwa.
Jeśli chodzi o jedzenie, to polecam express marche jeżeli oczekujesz zwykłego obiadu (jest w kilku lokalizacjach), a jak chcesz coś typowo poznańskiego, to może pyrabar.
gdzie można na miejscu kupić koszulkę związaną z Poznaniem co bym miał na pamiątkę po wycieczce

@ImOut: Najlepiej zobaczyć w filii centrum informacji miejskiej - Salon Posnania przy Placu Wolności, w budynku Arkadii koło Empiku, ewentualnie w Informacji Miejskiej na Starym Rynku 59.
@ImOut: z typowych punktow turystycznych: stary rynek (ratusz, fara (!) ); ostrow sztumski ( ͡° ʖ̯ ͡°) i katedra, polwiejska i stary browar z parkiem drweskich, zamek - plac i park mickiewicza - aula UAM i kolegium minus, kolegium maius, okraglak, plac wolnosci. nowe zoo jest bardzo spoko ale zabiera duzo czasu, palmiarnia i park wilsona spoko (na lazarskim rejonie); jeszcze malta - moim zdaniem mozna pominac
Pobierz S.....i - @ImOut: z typowych punktow turystycznych: stary rynek (ratusz, fara (!) ); ...
źródło: comment_57IfXZYRE9hNR8wwGTjRjMehol2qsVNF.jpg