Wpis z mikrobloga

#oswiadczenie
AMA z Korwinem tylko utwierdziło mnie w przekonaniu, że oddanie władzy takiemu człowiekowi byłoby śmiertelnie niebezpieczne. Janusz, jak sam przyznał, nie jest politykiem - jest ideologiem, a właściwie fantastą-utopistą. Polityk umie swój program dostosować do panujących wokół warunków społeczno-ekonomicznych i w ramach tych warunków realizować swoje postulaty. Korwin zabarykadował się w swoim jedynym i słusznym ideologicznym światku, i mimo że ten światek bardziej odpowiada realiom XIX-wiecznej epoki imperiów i dzikiego zachodu, nie ma zamiaru rezygnować z żadnych, nawet najbardziej absurdalnych, anachronicznych, będących w oczywistej sprzeczności ze zdrowym rozsądkiem i interesem obywateli postulatów.

Próbka jego mądrości (czy naprawdę jesteście tak zaślepieni, że nie dostrzegacie tych bredni, czy umyślnie ignorujecie fakt, że wasz guru w wielu przypadkach zdradza objawy paranoi i kompletnego oderwania od rzeczywistości, a do tego kłamie, przeinacza i opiera swoje argumenty na fałszywych przesłankach?):

O sprawie lasów państwowych:

Lasy powinny byc prywatne - tylko najpier musimy mieć mega-multimilionerów, dla ktorych taka puszcza bylaby drobnym cennym nabytkiem, a nie źródłem dochodow

O nadużywaniu antybiotyków i związanym z tym ryzyku epidemii:

Z całą pewnością natura prędzej czy później zlikwiduje sztuczne zwiększenie przyrostu naturalnego - albo przez zmniejszenie dzietności (widać objawy spadku liczby plemników!) albo rzez epidemie. Spoleczeństwo jest systemem, ktory wraca do rownowagi

O braku przymusu szczepień i związanym z tym ryzyku zarażania osób zaszczepionych:

Zachorują tylko ci co są nieszczepieni.

O tym, dlaczego nikt jeszcze nie zbudował pojazdu kosmicznego z "tysiąca minirakietek" jego pomysłu:

Bo na tym mało mozna ukraść. Jestem przekonany, że prywaciarze zrobią to szybko i tanio, przypominam jak smiano się z pomyslu by na Marsie lądować na tysiacach baloników, zamiast na silniku odrzutowym...

O pedofilii:

Oczywiście. Dzis "walczy się z pedofilią" - i wynikiem jest oczywisty wzrost pedofilii, bo skoro wszyscy to robią... Dawniej nikt tego nie robił, bo było tabu i był pewny, że nikt tego tabu nie łamie. I chyba nie wymaga Pan od człoweika, by sprawdzal dowód osobisty dziewczyny: sprawdza si e na oko... i czasem sie myli. [sic!]

O Rosji:

Bolszewizm byl zbrodniczy, ale juz stalinizm rozpoczął powrot do normalności, za Andropowa juz było prawie normalnie... A dzisiej jest w Rosji lepiej, niz w wielu państwac h Zachodu - prosze zobaczyc te MILIONY bogatych Rosjan na plażach [siiiic!]

O sytuacji, w której matka chce wydać za mąż 10-letnią córkę:

No, to wyda... W niektoryxch krajach wydają [siiiiiiiiiiiiiic!]

O tym, jak ma zamiar, zgodnie z obietnicą, "rozwalić" Parlament Europejski:

W przemowieniach starannie podkreślam, że sie rozwali, odpowiadnio dzialam w komisjach, le,lacjonuje Polako m jak to g*o naprawdę wyglada i czym śmierdszi... Bomb do PE nie wnoszę, sorry

O tym, dlaczego twierdzi, że Chiny są państwem wolnorynkowym, choć nie są:

Brak odpowiedzi

O szkolnictwie:

prywatyzacja

O więzieniach:

prywatyzacja

O dowodach na globalne ocieplenie:

Takie dowody sa niemozliwe, bo mamy dowody, że Gobalne Ocieplenie nie raz występowało (Jura, Kreda, r.900 -1100...) i sie samorzytnie cofało. Przyrost temperatury między 1600 Baltyk zamarzał!) a 1800 był znac znie większy nic w latac h 1800-2000 ...

O ludziach, których nie stać byłoby na prywatną służbę zdrowia:

Przez 4000 lat NIE było SłZdr, medycyna była prymitywna - i jakos nie umierało sie masowo** [sic!]; to dzis mamy problemy z dostepem do lekarza...

źródło: http://www.wykop.pl/link/2513229/ama-janusz-korwin-mikke/

Nie muszę komentować, bo te wypowiedzi mówią same za siebie.
Kuce - możecie na niego głosować, ale proszę - nie wmawiajcie innym, że ten człowiek zmieni rzeczywistość. Człowiek w stanie permanentnego delirium może zostać co najwyżej dyktatorem, a nie prezydentem cywilizowanego kraju (czy dlatego Hitler należy do ulubionych postaci Korwina? Freud miałby coś na ten temat do powiedzenia).
#jkm #korwin #bekazprawakow #bekazkuca #polityka
  • 155
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@lucciola: miałam dokładnie te same przemyślenia po przeczytaniu AMA. Wcześniej byłam obojętna, nigdy za bardzo się nie zagłębiałam w jego temat. Teraz jestem na 100% przekonana, że Korwin pomylił bajki i wymiary rzeczywistości. Do wpisu dodałabym jedynie to, że kompletnie nie zna się na ekonomii.
  • Odpowiedz
@lucciola: Prywatne szkolnictwo i więziennictwo działa i działało na świecie z powodzeniem. Natomiast Chiny stały się potęgą tylko i wyłącznie dzięki liberalizacji swojej gospodarki.

Do wpisu dodałabym jedynie to, że kompletnie nie zna się na ekonomii.

@BialePolwytrawne: Witam kolejnego eksperta :).
  • Odpowiedz
Prywatne szkolnictwo i więziennictwo działa i działało na świecie z powodzeniem. Natomiast Chiny stały się potęgą tylko i wyłącznie dzięki liberalizacji swojej gospodarki.

@Aleksander_Newski: kiedy działało świetnie? w XIX wieku? Zauważ, że to właśnie w momencie upublicznienia szkolnictwa nauka poszła do przodu. W szkołach i uniwersytetach zaczęli się kształcić nie tylko ludzie bogaci i wysoko urodzeniu, ale każdy, kto miał otwarty umysł i pęd do wiedzy. Sprywatyzowanie szkolnictwa oznaczałoby zatrzymanie się w
  • Odpowiedz
@lucciola: Prywatne więziennictwo rozwija się dziś bardzo dobrze, ostatnio pomysł budowy takiego padł nawet w Norwegii.

Zauważ, że to właśnie w momencie upublicznienia szkolnictwa nauka poszła do przodu.

@lucciola: Jakieś źródło? W momencie przejęcia szkół przez państwo w USA dużo ponad 90% populacji było piśmienne. Natomiast do dzisiaj w absolutnej czołówce rankingu są uniwersytety anglosaskie, gdzie panuje ten okropny kapitalizm i na ogół za edukację
  • Odpowiedz
@lucciola: P---------e takie.
1. Zaproponuj coś lepszego;
2. Naucz się jednej rzeczy - aksjomat ludzkiego działania;
3. Jesteś kobietą, to naturalne, że kierujesz się emocjami, sercem, wiarą, a nie logiką.
Socjalizm jest tworem z serca, bo przecież bardzo chce wszystkich uszczęśliwić, szkoda, że wszystko czego się dotknie przywołuje jednynie cieprienie mimo odwrotnych zamiarów.
Tak samo jak kobiecie pozwoli się stanowić w związku decydujący głos, jest bardziej niże pewne, że się
  • Odpowiedz
@Aleksander_Newski: szkoda mi czasu na dyskusję z fanatykiem, który manipuluje faktami niczym jego guru. Nie będę odkręcać tych przekłamań, którymi się posługujesz myśląc chyba, że jestem tak głupia, że ich nie dostrzegam. Zarzucenie mi, że nie znam się na ekonomii samemu nie przedstawiając żadnych argumentów to tylko kropka nad i. Życzę powrotu do samodzielnego myślenia.
@Skogyr: argument dotyczący płci automatycznie dyskwalifikuje cię jako człowieka, z którym można wejść
  • Odpowiedz
@lucciola: ja tego nie napisałem, Wy często jesteście inteligentniejsze od nas tylko zamiast używać inteligencji dajecie się ponosić emocjom.

Zabierasz się za krytykowanie kogoś kto próbuje Ci umożliwić decydować za siebie :) mam nadzieje ze dosyć jasno się wyraziłem

Wy zawsze się do głupot przyczepuacie, jakie znaczenie ma to co Korwin mówi, myśli prywatnie, jak to nie będzie mieć wpływu na Wasze życie.
  • Odpowiedz
@lucciola: A szkoda, bo dzięki temu nie musiałabyś już pisać ciekawostek o tym, jak Chiny doszły do swojej potęgi, bo "miliard wyzyskiwanych robotników". Zapewniam cię, że ludzie w Kambodży, czy Afryce pracują często równie mocno. Nie osiągnęli oni jednak takiego poziomu jak Chiny. Czemu?

Zaryzykuję, może kiedyś wrócisz do tego tematu z ciekawości: Guy Sorman - Ekonomia nie kłamie, Mark Leonard - Zrozumieć Chiny, Tim Harford — The Undercover Economist.

Popularnoekonomiczne pozycje,
  • Odpowiedz
@Aleksander_Newski: to co piszesz to tylko część prawdy. W Afryce nie ma takiej kultury, dyscypliny i kultu pracy jak w Chinach. No i nie ma tylu ludzi. Niskie podatki oczywiście pobudzają gospodarkę, nigdzie tego nie neguję, dlatego nie wiem dlaczego wciąż mi to tłumaczysz. Ale likwidacja większości z nich jak chce Korwin w naszym przypadku nie spowoduje cudu gospodarczego. Samo porównywanie nas, kraju europejskiego, z Chinami to nieporozumienie i tania
  • Odpowiedz