Wpis z mikrobloga

Dobra mireczki,
Hamulce - do tej pory myślałem że cylinderki to jest jakieś coś przy hamulcach bębnowych, a tego i tak nikt nie ogarnia i montuje tak jak było tylko na nowych częściach.

A teraz mi starszy pisze że mu cylinderki padły na przodzie (gdzie jest tarcza), tak mu mechanik powiedział. No i nie wiem czy cylinderki to tłoczki i zapieczony zacisk czy jak?

Czy mechanik ma złą nomenklaturę, czy ja zbyt małą wiedzę?

Mam mu zamówić zamiennik zepsutej części i co teraz?
Zamiawiać zestaw naprawczy zacisków czy jak?
Oczywiście starszy powie że mają być cylinderki na przednią oś...
Jak żyć?
#samochody #mechanika #pytaniedoeksperta
  • 14
@pasiaty: może Twój ojciec coś przekręcił, dużo osób myli tłoki z cylindrami, to może również tłoczki z cylinderkami :)

Zadzwoń do mechanika i się upewnij po prostu. Na 90% trzeba kupić po prostu zestaw naprawczy (tłoczek + uszczelki), ale jak się kupuje zdalnie, to szkoda tracić czas na nieporozumienia, dostawy, zwroty itd.
@wonsz_smieszek: Snakker du norsk?
nei, jeg snakker ikke norsk.

Ojciec sankke norsk, ale i tak słabo zna się na częściach...

Jutro wbiję na skajpaja i dowiem się co chce, jak nie będzie pasować to i tak rozmowa będzie nagrana
@pasiaty: kiedyś piwo umiałem zamówić, ale tam dziewczęta (oprócz jednej) brzydkie, więc się dalej nie uczyłem ;)

Po angielsku się nie dogadacie? Kilka razy gadałem w warsztatach tam i nie było problemu.

Ale czekaj: ojciec i samochód jest w Norge? Mechanik też? Ojciec tam potrzebuje kupić części?
@pasiaty: no to tym bardziej starałbym się ustalić najpierw dokładnie co się stało i co potrzeba bezpośrednio z tym mechanikiem

W ciemno kupować to szkoda. ogarniesz tutaj, potem na miejscu się okaże, że to jednak nie to i będzie trzeba tam kupować. No albo wieźć ten zestaw naprawczy, nic innego nie wymyślisz.